Nytt format i Champions League

Nytt format i Champions League fra 2024/25-sesongen

Fra 24/25-sesongen blir det nytt format i Champions League, og gruppespillet forsvinner. Dette er endringer som også vil skje for Europa League og nye Europa Conference League. Her er alt du trenger å vite om det nye formatet.

Kilde: UEFA

Hvorfor blir formatet endret?

Helt siden oppstarten av den europeiske cupvinnercupen i 1955 har det vært regelmessige endringer i formatet av turneringen. Sluttspillet har blitt utvidet, flere lag har blitt med, og navnet har blitt endret.

Fra 2024 skal Champions League ta steget bort fra gruppespill og legge alle lag i en enkel serie. Turneringen blir utvidet til 36 lag, som gir plass til fire nye klubber.

I løpet av seriespillet skal hvert lag spille fem hjemme- og bortekamper mot andre lag i serien. Deretter er det playoff for noen lag, mens sluttspillet fortsetter på nyåret slik vi kjenner det fra før.

Med nytt format i Champions League åpner det rom for flere storkamper i det som tidligere har vært gruppespill. Lagene som befinner seg blant de 8 øverste på tabellen går direkte til sluttspill, mens lagene på 9. til 24.-plass skal spille playoff.

Mange lag vil fortsatt ha mulighet til å kvalifisere seg helt frem til siste runde, og det betyr spenning hele veien, og flere kamper for hvert lag.

Playoff i Champions League 2024/25

Det er 16 lag som skal spille playoff, og de åtte som vinner sine kamper kommer seg til åttendedelsfinalene. Der skal hvert lag møte et av lagene som gikk direkte til sluttspillet fra serien.

Fire nye plasser med nytt format i Champions League

Kvalifiseringen vil fortsatt være slik vi kjenner den, med plasser basert på hvordan lagene endte opp i hjemlig liga den foregående sesongen. Det er derimot nye kriterier for hvordan de fire siste klubbene kommer med.

En plass vil gå til klubben som havnet på tredjeplass i den femte ligaen i UEFA National Association sin rangering.

Det vil bli åpnet for en femte klubb som kvalifiserer seg blant serievinnerne i kvalifiseringen, også kjent som ‘Champions Path’. Her har det tidligere vært fire.

De to siste plassene går til klubbene som er høyest rangert i koeffisient-rankingen, som ikke har kvalifisert seg automatisk til Champions League. Dette er klubber som enten skulle ha spilt kvalik, eller seriespillet i Europa League/Europa Conference League.

UEFA kommer med mer informasjon senere i 2021

Selv om det fortsatt ikke er bekreftet når kampene spilles, hvordan lagene er seedet eller ferdigstilt plan for sluttspillet, koeffisienter og fordeling av premier, vil dette ifølge UEFA bli bekreftet senere i 2021.

Nå er det bare å glede seg til det nye formatet med Champions League på tv. TV 2 vil ha rettighetene til Champions League frem til 2024, så hvem som får gleden av å sende den første sesongen etter at det har kommet nytt format i Champions League er fortsatt uvisst.