TVkampen.com TVkampen.com

Sport

 • 12 ons
 • 13 idag
 • 14 fre
 • 15 lør
 • 16 søn
 • 17 man
 • 18 tir
 • 19 ons
 • 20 tor
 • 21 fre
 • 22 lør
 • 23 søn
 • 24 man
 • 25 tir
 • 26 ons
 • 27 tor
 • 28 fre
 • 29 lør
 • 30 søn
 • I går
 • I dag
 • I morgen
 • lø 15
 • sø 16
 • ma 17
 • ti 18
 • on 19
 • to 20
 • fr 21
 • lø 22
 • sø 23
 • ma 24
 • ti 25
 • on 26
 • to 27
 • fr 28
 • lø 29
 • sø 30

Gå til oversikt for Vinter-OL 2022

Sommer-OL i Japan 2021

Sommer-OL 2021 skulle opprinnelig gjennomføres i 2020, men ble utsatt i ett år. Her er alt du trenger å vite om sommer OL 2021 i Japan, inkludert de nye grenene det ble konkurrert i. Dette var et vel gjennomført arrangement fra OL startet i Tokyo 2020, Japan, som tidligere har arrangert et sommer-OL og to vinter-OL.

Selv om det var snakk om å avlyse arrangementet er det verdt å merke seg at IOC-president Thomas Bach tidligere uttalte at det ikke ville være mulig å utsette igjen. Det er ryktet at OL 2021 kostet 15,4 milliarder kroner, og med vinter-OL i Beijing 2022 kunne det å utsette igjen sitte veldig langt inne, selv om situasjonen skulle tilsi at det var det beste valget.

Av alle arrangementer i verden, både idrettsarrangementer og andre arrangementer, er sommer OL blant de aller største. Hele verden samles foran tv-en og slår på den kanal OL blir sendt, for å se på verdenseliten av idrettsstjerner.

OL-historien

Det første moderne OL ble arrangert Athen, Hellas, i år 1896. Siden den gang har det vært å se hvert 4. år, foruten om i krigs- og pandemitider.

Landet som har arrangert sommer OL flest ganger er USA. De har arrangert de lekene fire ganger på sommerstid, i 1904, 1932, 1984 og senest i 1996. Hellas, som er OL sitt fødeland, har bare arrangert OL to ganger, i 1896 og i 2004.

I tillegg til å være det landet som har arrangert sommer OL flest ganger, er USA også det landet som har desidert flest medaljer. Ikke bare har de flest medaljer sammenlagt. De leder også statistikken over flest gull-, sølv- og bronsemedaljer separat.

Pandemiåret 2020

Sånn som så mye annet måtte også avviklingen av OL 2020 utsettes. Året ingen så komme. Alt av planlagte arrangementer måtte utsettes, men selvfølgelig for det beste.

På papiret sto det fremdeles OL Tokyo 2020, selv om det ble arrangert i 2021. Det lå økonomiske grunner bak dette. Reklame, grafikk, klær, markedsføring og lignende var allerede klart for OL i Tokyo 2020. Kostnaden av å bygge opp en ny merkevare i OL 2021 ville bli enormt.

En annen sannhet er at sist gang sommer OL ble utsatt var under andre verdenskrig.

Publikum under OL 2021

Sommer-OL skulle være en folkefest av rang. Tokyo forventet 600 000 turister i OL-sammenheng, der både hele Japan, men også små bedrifter skulle få høyere omsetning. Det er dessverre ikke slik det ble.

På grunn av situasjonen verden fremdeles befant seg i fastslo Japan at de ikke kunne tillatte utenlandske turister i OL. Heldigvis fikk utøverne tilgang, og lekene ble arrangert.

Selv om vi har blitt vant til å se sport med redusert kapasitet er OL aldri det samme med tomme tribuner. Vi håper dette blir bedre under Sommer-OL i Frankrike 2024.

Selv uten turistene fikk vi se rundt 11 000 toppidrettsutøvere kjempe med nebb og klør om den gjeveste medaljen de noen gang vil kjempe for – en gullmedalje i OL.

Hva er de mest populære idrettsgrenene i Sommer OL?

Det er en hel rekke med meget populære internasjonale sporter i Sommer OL. Egentlig er de aller fleste grenene veldig populære verden over, mens noen av grenene er mest populære i enkelte områder av verden.

Den aller mest populære grenen som er med i årets utgave av Sommer OL er fotball. Fotball er desidert ikke den sporten som er mest forbundet med OL, men vi kan likevel glede oss til å se ‘The Beautiful Game’ direkte på tv.

Andre populære grener som er mer forbundet med Sommer OL i Norge er håndball, friidrett sandvolleyball.

Svømming er en gren som med årene har blitt en veldig populær i sommer OL. Dette gjelder spesielt i USA, men også resten av verden; blant annet her til lands. Selv om Norge har hatt noen flotte medaljekandidater i svømming, er det en amerikaner med navn Michael Phelps som har fått opp populariteten rundt svømming i OL.

Det de fleste nordmenn gleder seg til er i hovedsak løping og hekkeløp, med Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm på gulljakt i hver sin gren.

De største grenene for nordmenn å følge med på under sommer OL i Tokyo

Som nevnt står løping og hekkeløp først i tankene for nordmenn når det kommer til hva vi gleder oss mest til. Og dette er to grener som det er all grunn til å glede seg til. To av verdens beste i de grenene er norske. Nemlig Karsten Warholm i hekkeløp og Jakob Ingebrigtsen i løping, nærmere bestemt 1500 meter.

Det er mer til OL enn det som er nevnt, og vi har flere norske gullkandidater. Når det kommer til håndball i OL stiller damene veldig sterkt, mens herrene også har muligheter for medalje. I sandvolleyball gleder vi oss selvfølgelig alltid til å se Anders Mol og Christian Sørum kjempe om gull.

Hvem er egentlig disse norske gullfavorittene?

For å følge de norske gullfavorittene kan det bli noen lange netter, men det vil også være mulig å se OL direkte på dagtid.

Jakob Ingebrigtsen er bare 20 år, men har allerede knust utallige rekorder på regionalt, nasjonalt og kontinentalt nivå. Det samme har 25 år gamle Karsten Warholm som nylig satt ny verdensrekord. Begge to satt olympiske rekorder i sine finaler, men den store snakkisen var Warholm som løp inn til en suveren verdensrekord.

Håndballjentene er alltid en gullfavoritt når de er med i turneringer.

Det norske sandvolleyball-paret bestående av Anders Mol og Christian Sørum er rangert nummer 1 i verden. Etter noen skadeproblemer tidlig i 2021 er de igjen tilbake på vinnersporet. Forhåpentligvis er de klare til å fortsette på vinnersporet i OL 2021.

Favoritter i OL 2021

I tillegg til alle de norske gullfavorittene er det også en hel haug av andre spennende atleter du bør få med deg.

Caeleb Dressel kan bli arvtakeren til Michael Phelps som hele verdens stjernesvømmer. Han har i hvert fall nok press på seg.

Sportsklatring er en av de nye grenene som er å finne i denne utgaven av de Olympiske Leker i Tokyo. Janja Garnbret fra Slovenia er en av kandidatene som naturlig peker seg ut som en favoritt.

Under de forrige to utgavene av sommer OL har Storbritannia vunnet åtte medaljer i boksing. I år er det også en storfavoritt med, nemlig Pat McCormack. Spørsmålet er om han skal klare det samme som verdensstjerner som Anthony Joshua, Luke Campbell og Nicola Adams har gjort før han, nemlig å vinne gullmedalje i boksing i OL.

Dette er tre av veldig mange gullkandidater du kan se på tv under sommerens OL.

Program for OL direkte på tv norsk tid

Discovery har rettighetene til å sende OL på tv i Norge. Absolutt alt av OL vil vises på Discovery+, med et stort antall på TVNorge og Eurosport-kanalene.

Hvorfor ble OL 2021 arrangert i Tokyo

Det var i mai 2011 at det ble åpnet for å legge inn bud om å være arrangør av OL 2020. De mottok til sammen seks bud; fra Istanbul, Japan, Baku, Doha og Madrid. Roma hadde også lagt inn et bud, men dette ble trukket tilbake. Etter en gjennomgang av byene ble det bestemt at Tokyo, Istanbul og Madrid hadde de beste forutsetningene for å arrangere OL. Tokyo og Madrid kom også til dette stadiet da det gjaldt å arrangere sommer-OL 2016.

Den 7. september 2013 ble det avgjort at Tokyo skal være byen som arrangerer sommer-OL 2020, til fordel for Istanbul og Madrid. Det var andre gang sommer-OL fant sted i Tokyo. Første gang som arrangører for dette gigantiske arrangementet var i 1964. Etter sommerens OL ble de også være den første asiatiske byen som har arrangert OL to ganger.

Fakkelstafetten

Stafetten startet i J-Village National Training Centre i Fukushima. Fakkelen var innom 47 perfekturer, som kan minne om fylker i Norge. Målet var New National Stadium i Tokyo, som også var hovedarenaen for OL 2020.

Russland deltok ikke

Den 9. desember 2019 ble det bestemt at Russland skulle bli utestengt fra de største internasjonale konkurransene i fire år. Det betyr at de ikke fikk delta på sommer-OL 2020, vinter-OL 2022, fotball-VM i Qatar, Paralympics, eller andre store mesterskap som er underlagt World Anti-Doping Code. Det var fortsatt mulig for russiske utøvere å delta, så lenge de stilte som nøytrale utøvere under den Russiske Olympiske Komité (ROC). Det måtte også være tilstrekkelig bevis på at de ikke hadde blitt besudlet av den russiske dopingskandalen. Det var derfor mulig med russisk deltakelse, men uten russisk flagg eller nasjonalsang.

Nye sporter under sommer-OL 2021

I et forsøk på å øke lokal interesse for arrangementet i sin helhet hadde det kommet fem nye sporter til OL 2021. Disse har relevans i Japan og skulle i hovedsak få flere tilskuere til å komme på stadion.

Den 3. august 2016 ble forslagene som tidligere hadde blitt lagt frem bekreftet. Vi fikk sebaseball/softball, karate, sportsklatring, surfing og skateboard i sommerens utgave. Merk at dette var for å bygge lokal interesse, så det er sannsynligvis ikke de samme sportene som kommer til å være under sommer OL 2024 i Paris og Los Angeles 2028.

Sommer-OL 2021 grener

Her er en oversikt over alle grenene i OL 2021

Vannsport

Vannsport er fellesbetegnelsen for disiplinene som svømming, stuping, synkronsvømming, vannpolo og marathon-svømming.

Bueskyting

I bueskyting er det tre øvelser, individuell, lag og mixed lag. Poenget med bueskyting er helt enkelt å treffe så nære midten av den 122 cm store blinken.

Friidrett

Friidrett er delt opp i flere forskjellige disipliner, med for eksempel «track and field» på engelsk. Betydelsen av dette er at noen disipliner blir utført på grusbane (track), som de forskjellige løpsdistansene. Andre på en gressbane (field), som diskos og spyd. Det er også disipliner som går på vei, der vi har kappgang og marathon, og tikamp for herrer og syvkamp for kvinner.

Badminton

Dette er nok en sport de fleste nordmenn kjenner til, men det er ikke like utbredt som i for eksempel Danmark. Badminton går veldig raskt og er spennende å følge med på. Under OL 2020 skal herrer og kvinner delta i singles, doubles og mixed doubles.

Softball/Baseball

Dette er sporter vi vanligvis ikke ser i OL-sammenheng, selv om det var inkludert i programmet for OL i Beijing 2008. Sportene er med denne gangen for å øke antall tilskuere på stadion, og her kommer det nok en del TV-seere fra USA i tillegg.

Basketball

Basketball skal spilles i to disipliner under OL 2020. Den ene er i 3x3-format i en turnering på 8 lag. Det betyr at istedenfor et vanlig basketballag med fem spillere på hvert lag, så er det tre spillere på hvert lag. Den andre disiplinen er basketball slik vi vanligvis ser det.

Boksing

Boksing er noe vi har blitt godt kjent med i Norge med årene som har gått. Fra blant annet Ole «Lukkøye» Klementsen på 90-tallet, frem til Brækhus i dag. I boksing går man i vektklasser der menn veier fra 48-52 kg, helt opp til supertungvekt på 91+ kg. For kvinner er den største vektklassen mellomvekt på opptil 75kg.

Kano

I kano/kajak er det to forskjellige disipliner. Det skal konkurreres i slalåm ned farlige elvestryk, og en spennende sprint på stille vann. Sistnevnte er ikke veldig forskjellig fra roing.

Sykling

For sykling skal det konkurreres i fem forskjellige disipliner. Blant disiplinene finner vi banesykling og landeveissykling, i tillegg til mountin bike, BMX racing og BMX Freestyle.

Ridning

Ridning består av tre forskjellige disipliner. Dressurridning er virkelig en kunst, og noe man kanskje har sett i en militærparrade. Målet er at rytter og hest skal være samstemt i bevegelser og skape et spennende nummer. Disiplinen feltritt går over tre stadier, med dressur, langrenn og sprangridning, i den rekkefølgen. Målet med feltritt er å miste så få poeng som mulig. Siste disiplin er sprangridning der man på tid skal komme seg igjennom banen uten å rive ned noen av elementene som er i løypen.

Fekting

Fekting har vært en del av OL siden starten i 1896, og her er det tre forskjellige typer våpen som brukes. Foil er et lett våpen på maks 500 gram, og poeng gis ved å treffe brystet, men ikke armer eller ben. Våpenet som kalles épée er veldig likt som foil, da begge våpen skal skyves fremover for å treffe motstanderen. Med épée kan man få poeng ved å treffe hele kroppen, men begge må treffe med tuppen/spissen, ikke siden av våpenet. Den siste typen våpen, sabre, gir poeng med hele våpenet, inkludert tuppen.

Fotball

Fotball i OL 2021 skal spilles på 7 forskjellige arenaer rundt omkring i Japan. For herrene vil det være en turnering på 16 lag, mens det for damene vil det være 12 lag.

Golf

Golf hadde en spektakulær tilbakekomst under Rio 2016, og vil være en av hovedattraksjonene under OL 2020. Det ble en offisiell sport i OL 1900 i Paris, og var med i OL 1904 i St. Louis, men var borte i over 100 år. Det blir norsk deltakelse med Viktor Hovland i OL, i tillegg til Kristian Krogh Johannessen, Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud.

Gymnastikk

Gymnastikk er delt opp i tre disipliner. Turn, rytmisk gymnastikk og trampoline. Turn er basert på korte rutiner med forskjellige apparater der dommerne evaluerer vanskelighetsgrad og nøyaktighet. I rytmisk gymnastikk skal man gjøre ekspressive og akrobatiske bevegelser ved hjelp av håndholdte hjelpemidler som ball, klubber og bånd. På trampolinen skal man hoppe opptil 10 meter opp i luften og gjøre helt ufattelige triks.

Håndball

Håndball i OL for både kvinner og menn er med 12 lag. Håndball ble utviklet i Danmark, Sverige og Tyskland på slutten av 1800-tallet, og den moderne versjonen vi seri OL ble først spilt i München i 1972. Norge er selvfølgelig gullfavoritter for damene, mens herrene bør være gode nok til å sikre medalje.

Hockey

Noe som ikke er veldig utbredt i Norge er hockey, eller landhockey. Det er 11 spillere på hvert lag, og de spiller på baner utendørs. Det benyttes køller med en krok på enden, og kampene går over 4x15 minutter slik at hver kamp totalt varer i 60 minutter.

Judo

Judo som betyr «en skånsom måte» er en fullkontakt-sport. Et lite feilsteg eller et sekund uten konsentrasjon kan føre til tap. Judo var først med under OL i Tokyo i 1964, og vil gjøre sin tilbakekomst under sommerens OL.

Karate

Dette vil være første gang vi ser karate i et OL, og vi kommer til å se både menn og kvinner konkurrere. Det er to forskjellige stiler, der kata er basert på bevegelser, mens kumite er sparring. Karate er i hovedsak en kampsport med slag og spark.

Moderne femkamp

Dette er ment som sporten der den ultimate idrettsutøver vinner. Det er fekting, svømming, ridning og et Laser-Run. Det er poeng for de tre første, og for hvert eneste poeng man har mindre enn lederen starter man ett sekunder etter i den siste øvelsen, Laser-Run. Et Laser-Run går ut på at man skyter fem blinker fra 10 meter innen 50 sekunder, og deretter løpe 800 meter. Dette gjentas fire ganger.

Roing

Roing er den eneste sporten i OL der man krysser mållinjen baklengs. Programmet er delt opp i singel og par, men i tillegg fire og åtte. Det er for øyeblikket New Zealand, Storbritannia og Tyskland som er de ledende olympiske nasjonene innen roing.

Rugby

Rugby kom tilbake til OL i Rio 2016, og turneringen for både menn og kvinner har 12 lag. Målet er å få den ovalformede ballen over mållinjen til motstanderne for å få poeng. Det er ikke lov å kaste ballen fremover på banen, så alle pasninger må skje baklengs.

Seiling

Seiling har en lang OL-historie, og gjorde sin debut allerede i 1900. Det er kun med unntak av 1904 at seiling ikke har vært en del av OL-programmet. Konkurransen har seks klasser, kalt Laser, RS:X, 470 og 49er, som er konkurrert av både menn og kvinner. I tillegg er The Finn for menn, i tillegg til 49er FX – Skiff for kvinner, og Nacra 17 Foiling, som betyr at båtene så å si flyr over vannet.

Skyting

Skyting krever en helt utrolig presisjon og kontroll. Det er to disipliner i skyting, med rifle og pistol der man skyter på stillestående mål på bane, og shotgun der målet er å treffe blinker i bevegelse. For OL i Tokyo 2020 vil også 10m luftgevær, 10m luftpistol og lærdue være inkludert.

Skateboard

Skateboarding går ut på å gjøre en serie med triks inkludert hopp, flips og spins. Under dette sommer-OL er det første gang vi kommer til å se denne sporten. Det vil være to disipliner for skateboard i OL, der street er den første. Dette er en rett «gate»-lignende plass med trapper, rekkverk, fortauskanter, benker, vegger og bakker. Målet er å demonstrere en rekke ferdigheter ved å bruke forskjellige hjelpemidler som finnes i banen. Den andre disiplinen er park. Det er en uthulet bane med kompliserte kurver der man skal samle fart og gjøre forskjellige triks.

Sportsklatring

I Tokyo 2021 er det første gang vi kommer til å se sportsklatring som en sport. Noen kjenner det også som buldring i Norge. Det går ut på å klatre bratte vegger ved å bruke festepunkter av forskjellige størrelser på vei opp veggen.

Surfing

En annen sport som er ny for årets OL er suring. Konkurransen kommer til å ta sted i vann, og mye av jobben blir å takle varierende værforhold bedre enn andre. Det vil være fra to til fem utøvere som deltar samtidig, og minst halvparten vil gå videre til neste runde.

Bordtennis

Siden slutten av 1800-tallet da bordtennis var noe man spilte etter middag i den engelske overklassen, så har det nå blitt til den OL-sporten med flest fritidsspillere. Serve i bordtennis byttes på hvert andre poeng, og så snart det står 10-10 så vil serve gå til den andre spilleren for hvert poeng.

Taekwondo

Taekwondo er en kampsport som betyr «måten man sparker og slår». Sporten var med i OL i Seoul i 1988 som en demonstrasjonssport, og det samme i 1992. Det var først i Sidney 2000 at det ble utdelt medaljer i Taekwondo. Det er anslått at omtrent 80 millioner mennesker i mer enn 200 land utøver denne sporten.

Tennis

I løpet av årene er det mange store spillere som har deltatt i tennis under OL. Blant annet vant Rafael Nadal mens singles i Sommer-OL 2008, Andy Murray vant i 2012 og 2016, og også Venus og Senera Williams har vært med. Sammenlagt har søstrene vunnet totalt 8 olympiske gullmedaljer.

Triatlon

Triatlon er en sport med tre idretter: svømming, sykling og løping. Den olympiske distansen er 1500m svømming, etterfulgt av 40km sykling, og så avsluttes det med 10km løping. Det er ingen pauser mellom de forskjellige stadiene, og alle utøverne starter samtidig.

Volleyball

Volleyball er fordelt over to disipliner, volleyball og sandvolleyball. For volleyball vil det være en turnering på 24 lag, med seks spillere på hvert lag. For sandvolleyball finnes det tre signifikante forskjeller. Banen er litt mindre, den er dekket av sand og ofte utendørs, og lagene består av to spillere, istedenfor seks.

Vektløfting

Målet med vektløfting er veldig enkelt – du må løfte mer enn noen andre. Forgjengeren til vektløfting var å løfte tunge stener, og var også en del av de første olympiske lekene i Aten i 1896. Konkurransen er delt opp i totalt seks løft per uttøver, og da vil tre bestå av et løft uten pauser fra bakken og opp, og et annet bestå av pausen der vektstanga ligger på brystkassen.

Bryting

Bryting blir sett på som verdens eldste sport, og var en del av de gamle olympiske lekene i 708 f.Kr. Målet er å få skuldrene til sin motstander ned på matten uten bruk av utstyr. Det er heller ikke lov å holde i klærne til motstanderen. I gresk/romersk stil gjelder det å bruke overkroppen og armer, mens i freestyle kan man bruke alle deler av kroppen.

OL på TV og livestream

Husk å få med deg OL på tv og live stream. Her får du full oversikt over grener, tider og det du trenger vite om sommer-OL.

Ingen sendinger finnes for aktuelt utvalg.