TVkampen.com TVkampen.com

Tour De France

 • 17 lør
 • 18 idag
 • 19 man
 • 20 tir
 • 21 ons
 • 22 tor
 • 23 fre
 • 24 lør
 • 25 søn
 • 26 man
 • 27 tir
 • 28 ons
 • 29 tor

Sommer-OL på TV og Live Stream

Sommer-OL 2021, også kjent som de moderne olympiske sommerleker starter i Japan den 23. juli 2021. Det blir et hektisk program sommer OL frem til mesterskapet avsluttes den 8. august. Se program OL 2021 på tv og live stream.

Det er ingen aktuelle sendinger for Sommer-OL. Gå til startsiden

Sommer-OL

Sommer-OL 2021 skulle opprinnelig være gjennomføres i 2020, men ble utsatt med ett år. Her er alt du trenger å vite om OL sommer i Japan, inkludert de nye grenene det skal konkurreres i. Det er fortsatt ikke bekreftet når det starter, men vi gleder oss til en folkefest i Tokyo 2020 i Japan, som tidligere har arrangert et sommer-OL i tillegg til to vinter-OL.

Det er verdt å merke seg at IOC-president Thomas Bach har sagt det ikke vil være mulig å utsette igjen. Med vinter-OL i Beijing 2022, så kan det å utsette igjen sitte veldig langt inne, selv om situasjonen kan tilsi at det er det beste valget.

Derfor arrangeres OL 2021 i Tokyo

Det var i mai 2011 at det ble åpnet for å legge inn bud om å være arrangør av OL 2020. De mottok til sammen seks bud; fra Istanbul, Japan, Baku, Doha og Madrid. Roma hadde også lagt inn et bud, men dette ble trukket tilbake. Etter en gjennomgang av byene ble det bestemt at Tokyo, Istanbul og Madrid hadde de beste forutsetningene for å arrangere OL. Tokyo og Madrid kom også til dette stadiet da det gjaldt å arrangere sommer-OL 2016.

Den 7. september 2013 ble det avgjort at Tokyo skal være byen som arrangerer sommer-OL 2020, til fordel for Istanbul og Madrid. Det blir andre gang sommer-OL finner sted i Tokyo. Første gang som arrangører for dette gigantiske arrangementet var i 1964. Etter sommerens OL vil de også være den første asiatiske byen som har arrangert OL to ganger.

Fakkelstafetten

Stafetten vil starte i J-Village National Training Centre i Fukushima. Fakkelen skal innom 47 perfekturer, som kan minne om fylker i Norge. Målet vil være New National Stadium i Tokyo, som også er hovedarenaen for OL 2020.

Russland deltar ikke

Den 9. desember 2019 ble det bestemt at Russland skal være utestengt fra de største internasjonale konkurransene i fire år. Det betyr at de ikke kommer til å delta på sommer-OL 2020, vinter-OL 2022, fotball-VM i Qatar, Paralympics, eller andre store mesterskap som er underlagt World Anti-Doping Code.

Det er fortsatt mulig for utøvere å delta, så lenge de stiller som nøytrale utøvere. Det må også være tilstrekkelig bevis på at de ikke har blitt besudlet av den russiske dopingskandalen. Det er derfor mulig vi har russisk deltakelse, men det vil ikke være med russisk flagg.

Nye sporter under sommer-OL 2021

I et forsøk på å øke lokal interesse for arrangementet i sin helhet har det kommet fem nye sporter til OL 2020. Disse har relevans i Japan og skal i hovedsak få flere tilskuere til å komme på stadion.

Den 3. august 2016 ble forslagene som tidligere hadde blitt lagt frem bekreftet. Vi kommer derfor til å se baseball/softball, karate, sportsklatring, surfing og skateboard i sommerens utgave. Merk at dette er for å bygge lokal interesse, så det er sannsynligvis ikke de samme sportene som kommer til å være i 2024-utgaven av OL.

Sporter OL 2020

Her er en oversikt over alle sporter i OL 2021

Vannsport

Vannsport er fellesbetegnelsen for disiplinene som svømming, stuping, synkronsvømming, vannpolo og marathon-svømming.

Bueskyting

I bueskyting er det tre øvelser, individuell, lag og mixed lag. Poenget med bueskyting er helt enkelt å treffe så nære midten av den 122 cm store blinken.

Friidrett

Friidrett er delt opp i flere forskjellige disipliner, med for eksempel «track and field» på engelsk. Betydelsen av dette er at noen disipliner blir utført på grusbane (track), som de forskjellige løpsdistansene. Andre på en gressbane (field), som diskos og spyd. Det er også disipliner som går på vei, der vi har kappgang og marathon, og tikamp for herrer og syvkamp for kvinner.

Badminton

Dette er nok en sport de fleste nordmenn kjenner til, men det er ikke like utbredt som i for eksempel Danmark. Badminton går veldig raskt, og er spennende å følge med på. Under OL 2020 skal herrer og kvinner delta i singles, doubles og mixed doubles.

Softball/Baseball

Dette er sporter vi vanligvis ikke ser i OL-sammenheng, men var med i Beijing i 2008. Sportene er med denne gangen for å øke antall tilskuere på stadion, og her kommer det nok en del TV-seere fra USA i tillegg.

Basketball

Basketball skal spilles i to disipliner under OL 2020. Den ene er i 3x3-format i en turnering på 8 lag. Det betyr at istedenfor et vanlig basketballag med fem spillere på hvert lag, så er det tre spillere på hvert lag. Den andre disiplinen er basketball slik vi vanligvis ser det.

Boksing

Boksing er noe vi har blitt godt kjent med i Norge med årene som har gått. Fra blant annet Ole «Lukkøye» Klementsen på 90-tallet, frem til Brækhus i dag. I boksing går man i vektklasser der menn veier fra 48-52 kg, helt opp til supertungvekt på 91+ kg. For kvinner er den største vektklassen mellomvekt på opptil 75kg.

Kano

I kano/kajak er det to forskjellige disipliner. Det skal konkurreres i slalåm ned farlige elvestryk, og en spennende sprint på stille vann. Sistnevnte er ikke veldig forskjellig fra roing.

Sykling

For sykling skal det konkurreres i fem forskjellige disipliner. Blant disiplinene finner vi banesykling og landeveissykling, i tillegg til mountin bike, BMX racing og BMX Freestyle.

Ridning

Ridning består av tre forskjellige disipliner. Dressurridning er virkelig en kunst, og noe man kanskje har sett i en militærparrade. Målet er at rytter og hest skal være samstemt i bevegelser og skape et spennende nummer. Disiplinen feltritt går over tre stadier, med dressur, langrenn og sprangridning, i den rekkefølgen. Målet med feltritt er å miste så få poeng som mulig. Siste disiplin er sprangridning der man på tid skal komme seg igjennom banen uten å rive ned noen av elementene som er i løpyen.

Fekting

Fekting har vært en del av OL siden starten i 1896, og her er det tre forskjellige typer våpen som brukes. Foil er et lett våpen på maks 500 gram, og poeng gis ved å treffe brystet, men ikke armer eller ben. Våpenet som kalles épée er veldig likt som foil, da begge våpen skal skyves fremover for å treffe motstanderen. Med épée kan man få poeng ved å treffe hele kroppen, men begge må treffe med tuppen/spissen, ikke siden av våpenet. Den siste typen våpen, sabre, gir poeng med hele våpenet, inkludert tuppen.

Fotball

Fotball under OL 2020 skal spilles på 7 forskjellige arenaer rundt omkring i Japan. For herrene vil det være en turnering på 16 lag, mens for damene vil det være 12 lag.

Golf

Golf hadde en spektakulær tilbakekomst under Rio 2016, og vil være en av hovedattraksjonene under OL 2020. Det ble en offisiell sport i OL 1900 i Paris, og var med i OL 1904 i St. Louis, men var borte i over 100 år.

Gymnastikk

Gymnastikk er delt opp i tre disipliner. Turn, rytmisk gymnastikk og trampoline. Turn er basert på korte rutiner med forskjellige apparater der dommerne evaluerer vanskelighetsgrad og nøyaktighet. I rytmisk gymnastikk skal man gjøre ekspressive og akrobatiske bevegelser ved hjelp av håndholdte hjelpemidler som ball, klubber og bånd. På trampolinen skal man hoppe opptil 10 meter opp i luften og gjøre helt ufattelige triks.

Håndball

Håndballturneringenefor både kvinner og menn er med 12 lag. Håndball ble utviklet i Danmark,Sverige og Tyskland på slutten av 1800-tallet, og den moderne versjonen vi seri OL ble først spilt i München i 1972.

Hockey

Noe som ikke er veldig utbredt i Norge er hockey, eller landhockey. Det er 11 spillere på hvert lag, og de spiller på baner utendørs. Det benyttes køller med en krok på enden, og kampene går over 4x15 minutter slik at hver kamp totalt varer i 60 minutter.

Judo

Judo som betyr «en skånsom måte» er en fullkontakt-sport. Et lite feilsteg eller et sekund uten konsentrasjon kan føre til tap. Judo var først med under OL i Tokyo i 1964, og vil gjøre sin tilbakekomst under sommerens OL.

Karate

Dette vil være første gang vi ser karate i et OL, og vi kommer til å se både menn og kvinner konkurrere. Det er to forskjellige stiler, der kata er basert på bevegelser, mens kumite er sparring. Karate er i hovedsak en kampsport med slag og spark.

Moderne femkamp

Dette er ment som sporten der den ultimate idrettsutøver vinner. Det er fekting, svømming, ridning og et Laser-Run. Det er poeng for de tre første, og for hvert eneste poeng man har mindre enn lederen starter man ett sekunder etter den siste øvelsen, Laser-Run. Et Laser-Run går ut på at man skyter fem blinker fra 10 meter innen 50 sekunder, og deretter løpe 800 meter. Dette gjentas fire ganger.

Roing

Roing er den eneste sporten i OL der man krysser mållinjen baklengs. Programmet er delt opp i singel og par, men i tillegg fire og åtte. Det er for øyeblikket New Zealand, Storbritannia og Tyskland som er de ledende olympiske nasjonene innen roing.

Rugby

Rugby kom tilbake til OL i Rio 2016, og turneringen for både menn og kvinner har 12 lag. Målet er å få den ovalformede ballen over mållinjen til motstanderne for å få poeng. Det er ikke lov å kaste ballen fremover på banen, så alle pasninger må skje baklengs.

Seiling

Seiling har en lang OL-historie, og gjorde sin debut allerede i 1900. Det er kun med unntak av 1904 at seiling ikke har vært en del av OL-programmet. Konkurransen har seks klasser, kalt Laser, RS:X, 470 og 49er, som er konkurrert av både menn og kvinner. I tillegg er The Finn for menn, i tillegg til 49er FX – Skiff for kvinner, og Nacra 17 Foiling, som betyr at båtene så å si flyr over vannet.

Skyting

Skyting krever en helt utrolig presisjon og kontroll. Det er to disipliner i skyting, med rifle og pistol der man skyter på stillestående mål på bane, og shotgun der målet er å treffe blinker i bevegelse. For OL i Tokyo 2020 vil også 10m luftgevær, 10m luftpistol og lærdue være inkludert.

Skateboarding

Skateboarding går ut på å gjøre en serie med triks inkludert hopp, flips og spins. Under dette sommer-OL er det første gang vi kommer til å se denne sporten. Det vil være to disipliner for skateboard i OL, der street er den første. Dette er en rett «gate»-lignende plass med trapper, rekkverk, fortauskanter, benker, vegger og bakker. Målet er å demonstrere en rekke ferdigheter ved å bruke forskjellige hjelpemidler som finnes i banen. Den andre disiplinen er park. Det er en uthulet bane med kompliserte kurver der man skal samle fart og gjøre forskjellige triks.

Sportsklatring

I Tokyo 2021 er det første gang vi kommer til å se sportsklatring som en sport. Noen kjenner det også som buldring i Norge. Det går ut på å klatre bratte vegger ved å bruke festepunkter av forskjellige størrelser på vei opp veggen.

Surfing

En annen sport som er ny for årets OL er suring. Konkurransen kommer til å ta sted i vann, og mye av jobben blir å takle varierende værforhold bedre enn andre. Det vil være fra to til fem utøvere som deltar samtidig, og minst halvparten vil gå videre til neste runde.

Bordtennis

Siden slutten av 1800-tallet da bordtennis var noe man spilte etter middag i den engelske overklassen, så har det nå blitt til den OL-sporten med flest fritidsspillere. Serve i bordtennis byttes på hvert andre poeng, og så snart det står 10-10 så vil serve gå til den andre spilleren for hvert poeng.

Taekwondo

Taekwondo er en kampsport som betyr «måten man sparker og slår». Sporten var med i OL i Seoul i 1988 som en demonstrasjonssport, og det samme i 1992. Det var først i Sidney 2000 at det ble utdelt medaljer i Taekwondo. Det er anslått at omtrent 80 millioner mennesker i mer enn 200 land utøver denne sporten.

Tennis

I løpet av årene er det mange store spillere som har deltatt i tennis under OL. Blant annet vant Rafael Nadal mens singles i Sommer-OL 2008, Andy Murray vant i 2012 og 2016, og også Venus og Senera Williams har vært med. Sammenlagt har søstrene vunnet totalt 8 olympiske gullmedaljer.

Triatlon

Triatlon er en sport med tre idretter, svømming, sykling og løping. Den olympiske distansen er 1500m svømming, etterfulgt av 40km sykling, og så avsluttes det med 10km løping. Det er ingen pauser mellom de forskjellige stadiene, og alle utøverne starter samtidig.

Volleyball

Volleyball er fordelt over to disipliner, volleyball og sandvolleyball. For volleyball vil det være en turnering på 24 lag, med seks spillere på hvert lag. For sandvolleyball finnes det tre signifikante forskjeller. Banen er litt mindre, den er dekket av sand og ofte utendørs, og lagene består av to spillere, istedenfor seks.

Vektløfting

Målet med vektløfting er veldig enkelt – du må løfte mer enn noen andre. Forgjengeren til vektløfting var å løfte tunge stener, og var også en del av de første olympiske lekene i Aten i 1896. Konkurransen er delt opp i totalt seks løft per uttøver, og da vil tre bestå av et løft uten pauser fra bakken og opp, og et annet bestå av pausen der vektstanga ligger på brystkassen.

Wrestling

Wrestling blir sett på som verdens eldste sport, og var en del av de gamle olympiske lekene i 708 f.Kr. Målet er å få skuldrene til sin motstander ned på matten uten bruk av utstyr. Det er heller ikke lov å holde i klærne til motstanderen. I gresk/romersk stil gjelder det å bruke overkroppen og armer, mens i freestyle kan man bruke alle deler av kroppen.

Offisiell nettside: Tokyo 2020

Sommer-OL på TV og livestream

Utover i 2021 kommer vi til å legge opp OL på TV slik at du enkelt kan bruke TVkampen for å følge sommer-OL.