TVkampen.com TVkampen.com

Tour De France

 • 7 tir
 • 8 idag
 • 9 tor
 • 10 fre
 • 11 lør
 • 12 søn
 • 13 man
 • 14 tir
 • 15 ons
 • 16 tor
 • 17 fre
 • 18 lør
 • 19 søn

Europa League på TV og Live Stream

Europa League er en fotballturnering for klubblag i Europa. Nivået beregnes som hakket under Champions League. Se programmet for Europa League 2020 på tv og livestream her.

10 jul

fredag

13:00

Trekning: Europa League

Europa League (+Eurosport Player & TV 2 Sumo)

5 aug

onsdag

21:00

Manchester United – LASK Linz

Europa League

21:00

Shakhtar Donetsk – Wolfsburg

Europa League

21:00

Bayer Leverkusen – Rangers

Europa League

21:00

Wolverhampton – Olympiakos

Europa League

21:00

FC København – İstanbul Başakşehir

Europa League

21:00

Sevilla – Roma

Europa League

21:00

Inter – Getafe

Europa League

21:00

Basel – Eintracht Frankfurt

Europa League

  Annonse
  Annonse
  Annonse
  Annonce

Dette er Europa League

UEFA Europa League, også kjent som Europaligaen, er en årlig turnering for klubblag. Første gang turneringen ble avholdt var i 1971, og i årene som fulgte har Europa League fått enorm popularitet på kontinentet, med millioner av tv-seere som ser live fotball på TV.

Det er Champions League som blir sett på som den gjeveste av konkurransene, mens Europa League havner på en andreplass. UEFA Europa Conference League er rangert som den tredje store turneringen for klubblag i Europa.

Den første Europa League-finalen ble avholdt i 1972 og viste noe av det beste fra engelsk fotball på tv. Det var Tottenham Hotspur som slo Wolverhampton Wanderes. I andre sesong av turneringen var det Liverpool gikk seirende ut av det.

I 2009-2010-sesongen ble det bestemt at UEFA endret konkurransen, og med det har vi dagens utgave av turneringen. Det er derimot statistikk oppført før dette, og derfor henviser vi gjerne til hele historien og ikke bare det siste tiåret når vi snakker om UEFA Europa League.

Slik spilles Europa League

Det er 48 europeiske klubber fordelt på 12 grupper av fire lag. Etter at alle lag har møtt hverandre to ganger vil de to lagene med mest poeng gå videre til neste runde.

I de neste rundene vil de gjenstående lagene spille to utslagskamper, helt frem til to lag møtes i en finale. Finalen spilles vanligvis i mai, på en onsdag, 10 dager før Champions League-finalen. Hvor finalen spilles varierer, men det er alltid en UEFA kategori 4-stadion med plass til titusenvis, og mange millioner som ser Europa League-finalen på tv fra stua.

Trofé og hymne

Vinnerne av Europa League-trofeet hadde det i ett år, før det ble byttet mot en mindre versjon. Lagene som vant turneringen tre ganger på rad eller fem ganger totalt fikk beholde trofeet. Dette ble endret slik at UEFA beholder trofeene, men gir ut replikaer i tillegg til emblemer.

Europa League-hymnen spilles før hver kamp og er også en del av tv-sendingene. Den siste versjonen ble komponert av MassiveMusic og debuterte i 2018-2019-sesongen.

Kvalifisering til Europa League

Mekanismene som benyttes i forbindelse med kvalifisering til Europa League er basert på UEFA Coefficients. For de fleste nasjoner er det tre plasser. Som regel er dette de nest beste fra ligaen eller cup-vinnere. De aller beste fra nasjonene får vanligvis en plass i Champions League.

Mindre medlemsland som Andorra og San Marino får bare to plasser hver, mens Gibraltar som er rangert nummer 55 bare får sendte ett lag.

I de siste årene har klubber som blir slått ut av kvalifiseringen i gruppespillet til Champions League fått en plass i Europa League.

Premier og sponsing i Europa League

Fordelingen av premiepenger i Europa League er basert på det samme som Champions League. Pengene klubbene får er basert på deres helhetlige prestasjoner og hvilken verdi fotballen bringer til TV’en.

Premien for 2018-2019 inkluderte €4,500,000 for den tapende finalisten, €1,000,000 for gruppevinnere og €8,000,000 til vinneren.

Takket være millioner av tv-seere på verdensbasis har Europa League fått flere rekorder og spennende statistikk. Vinneren av konkurransen før omstruktureringen var det ukrainske laget, Shakhtar Donetsk. Etter 2010 var den første vinneren Atletico Madrid.

Den spanske klubben Sevilla har vunnet flest ganger med sine 5. Bak de finner vi Liverpool, Juventus og Atletico Madrid som alle har vunnet tre ganger hver.

Det er de spanske klubbene som har vunnet turneringen flest ganger (11). Italienske klubber ligger rett bak (9), mens engelske klubber ligger rett bak (8).

Toppscorere i Europa League

I løpet av årene har flere legender bygget opp sin berømmelse gjennom Europa League og UEFA Cupen. Svenske Henrik Larsson holder rekorden for flest mål med sine 40 på 56 kamper. I løpet av sin karrière spilte Larsson for Feyenoord, Celtic og Helsingborg.

Radamel Falcao fra Colombia har scoret flest mål basert på antall kamper med 31 mål på 33. Klaas-Jan Huntelaar har scoret 35 mål på 52 kamper, mens Artiz Aduriz fra Spania scoret 31 mål på 47 kamper.

Slik ser du Europa League på TV i dag

Det er TV2 som har TV-rettighetene til Europa League denne sesongen, og kampene vises på TV2 Sumo, TV 2 Sport 1, TV Zebra og Eurosport player. Kampene spilles som regel på torsdager.