6

Europa League på TV og Live Stream

Europa League 2019/20

Hos Tvkampen får du full oversikt over alle Europa League kamper, inkludert sendingstider og TV-kanaler. Europa League finalen 2020 spilles på Stadion Energa Gdańsk i Gdańsk, Polen, den 27 mai.

Chelsea vant Europa League finalen 2019, 4-1 mot Arsenal.

Det er TV2 som har TV-rettighetene til Europa League denne sesongen, og kampene vises på TV2 Sumo, TV 2 Sport 1, TV Zebra og Eurosport player.

Ingen sendinger finnes for aktuelt utvalg. Se andre sendinger i Fotball

Ingen sendinger finnes for aktuelt utvalg.

Om Europa League


Etter Champions League er Europa League den mest prestisjefylte fotballturneringen å klare og kvalifisere seg til og spille i i europeisk fotball. Europaligaen i fotball arrangeres av det europeiske fotballforbundet UEFA og har det offisielle navnet UEFA Europa League.

Denne turneringen startet i 1971 under navnet UEFA-cupen og var da et rent cupmesterskap. i 1999 ble denne turneringen slått sammen med Cupvinnercupen. Fra og med sesongen 2004/2005 fikk Europa League det formatet turneringen har i dag med gruppespill etter et innledende kvalifiseringsspill. Etter gruppespillet går de beste lagene til sluttspillet som er cupformat over to kamper. I 2009 ble Intertotocupen en del av Europa League og samtidig ble også gruppespilldelen utvidet. Samtidig ble kriteriene for å kvalifisere seg til turneringen endret slik at man fikk det som er dagens turneringsformat. Hvert år møtes vinneren av Europa League vinneren av Champions League i finalen av Supercupen.

Lang og kronglete kvalifisering for mange lag


Turneringen er for cupvinnere og de som ender på plasseringer i de europeiske ligaene som ikke gir muligheter for kvalifisering eller direkte gruppespill i Mesterligaen. I tillegg tilføres det hele tiden lag fra Champions League gjennom kvalifisering og turneringsspillet.

For sesongen 2018/2019 var det nye kriterier for å komme inn i turneringen. 16 lag spiller for kvalifisering før den første kvalifiseringsrunden. Halvparten av disse går videre til den første kvalifiseringsrunden som består av 94 lag. Vinnerne av første runde (47 lag) går videre til andre kvalifiseringsrunde som også består av 94 lag. 27 lag kommer direkte inn i denne runden mens 3 og 17 lag kommer inn som tapere i henholdsvis forkvalifisering og første kvalifiseringsrunde av Champions League. Til den tredje kvalifiseringsrunden kommer 47 vinnere av den andre runden samt 12 lag som kommer direkte inn i turneringen på dette stadiet. I tillegg kommer det 13 lag som er slått ut i andre kvalifiseringrunde til Mesterligaen. Den siste hindringen på veien til gruppespillet er play-off. Der møtes 36 lag som vant kampene i tredje runde samt 6 lag som tapte i tredje kvalifiseringsrunde av Champions League.

Turneringsspillet i Europa League


I gruppespillet spiller 48 lag 6 kamper mot tre motstandere. Det betyr at gruppespillet består av 12 grupper. Til dette kommer 21 lag som vant sin play-off-kamp, 10 lag som har tapt enten tredje kvalifiseringsrunde eller play-off til Champions League, samt 17 lag som er direkte kvalifisert til Europa League.

Etter gruppespillet går de to beste lagene i hver av de tolv gruppene til cupspillet som består av 32 lag. Til disse utslagsrundene i Europa League kommer også 8 lag som ble nummer tre i gruppespillet i Champions League. Selv om kvalifiseringen til turneringen er noe komplisert, er det enkelt å forstå fra og med 16-delsfinalen. Da er det vinn eller forsvinn hele veien til finalen.

Mange lag har vunnet Europa League


Gjennom historien er det hele 28 lag som har vunnet Europa League og forløperne til turneringen. 32 lag er kommet til finalen en eller flere ganger uten å vinne. Porto og Marseille har begge vært i finalen hele tre ganger uten å ta hjem pokalen. Flest seire har Sevilla med hele 5 stykker i perioden 2006 til 2016. Tre av disse kom på rad i årene 2014-2016. Atletico Madrid har også tre titler vunnet i årene mellom 2010 og 2018. Europa League har vært dominert av disse to lagene de siste årene da de tok 8 av 13 mulige titler i årene 2006 til 2018. To av disse mot spansk motstand i finalen. Liverpool, Inter Milan og Juventus har også tre titler i tillegg til et finaletap. Liverpool sitt kom mot nettopp Sevilla i 2016. Et Sevilla som ble ledet av Mr Europa League. Som manager for det spanske laget ble det tre titler på Unai Emery i 2014-2016. Først som trener for Arsenal fikk han sitt første finaletap da Arsenal ble beseiret 4-1 i finalen mot Chelsea i 2019.

  • Annonse
  • Annonse
  • Annonse
  • Annonce