TVkampen.com TVkampen.com

Tour De France

 • 18 søn
 • 19 idag
 • 20 tir
 • 21 ons
 • 22 tor
 • 23 fre
 • 24 lør
 • 25 søn
 • 26 man
 • 27 tir
 • 28 ons
 • 29 tor
 • 30 fre

Europa League på TV og Live Stream

Europa League (UEL), eller Europaligaen i fotball for menn er en årlig fotballturnering for klubblag i Europa. Neste gang lagene møtes er med semifinaler, torsdag den 29. april. Sevilla er regjerende mester. Nivået er rangert under Champions League, og over den kommende UEFA Europa Conference League. Se oversikt over Europa League kamper i dag på tv og live stream her.

29 apr

torsdag

21:00

Manchester United – Roma

Europa League (Semifinale 1:2)

 • TV 2
 • TV 2 Sumo
21:00

Villarreal – Arsenal

Europa League (Semifinale 1:2)

 • TV 2 Sumo
6 mai

torsdag

21:00

Roma – Manchester United

Europa League

 • TV 2
 • TV 2 Sumo
21:00

Arsenal – Villarreal

Europa League (Kamp 2:2)

 • TV 2 Sumo
26 mai

onsdag

21:00

Europa League 2020/21 sluttspill

Roma vant over Braga i 16.-delsfinalen før de slo Shakhtar Donetsk i 8.-delsfinalen. I kvartfinalen gikk de videre til fordel for nederlandske Ajax.

Manchester United skal spille semifinale mot Roma etter at de slo ut Granada, laget som slo ut Molde. United har også slått ut Milan.

Arsenal vant over Benfica i 16.-delsfinalen, før de slo Olympiakos i 8.-delsfinalen. I kvartfinalen var det Slavia Praha som tapte kampen.

Villarreal slo ut RB Salzburg og Dynanmo Kiev. Nå skal det spanske laget opp mot Arsenal.

Dette er Europa League

UEFA Europa League er en årlig turnering for klubblag. Første gang turneringen ble avholdt var i 1971, og i årene som fulgte har Europa League fått enorm popularitet på kontinentet, med millioner av tv-seere som får med seg live fotball på TV.

Det er Champions League som blir sett på som den gjeveste av konkurransene, mens Europa League havner på en andreplass. UEFA Europa Conference League er rangert som den tredje store turneringen for klubblag i Europa, men turneringen starter ikke før i 2021/22-sesongen.

Den første Europa League-finalen ble avholdt i 1972 og viste to engelske storlag med Tottenham Hotspur som slo Wolverhampton Wanderers. I andre sesong av turneringen var det Liverpool som gikk seirende ut av det.

I 2009-2010-sesongen endret UEFA reglementet, og med det har vi dagens versjon av turneringen. Statistikken gjelder fra starten av cupvinnercupen, og derfor henviser vi gjerne til hele historien og ikke bare det siste tiåret når vi snakker om UEFA Europa League.

Slik spilles en Europa League-sesong

Frem til 20/21-sesongen er det 48 europeiske klubber fordelt på 12 grupper av fire lag. Etter at alle lag har møtt hverandre to ganger vil de to lagene med flest poeng gå videre til neste runde.

Deretter starter 16.-delsfinaler der lagene møtes to ganger, og slik fortsetter det med utslagsrunder helt frem til finale. Finalen spilles vanligvis i mai, på en onsdag 10 dager før Champions League avgjøres. Hvor finalen spilles varierer, men det er alltid en UEFA kategori 4-stadion med plass til titusenvis, og mange millioner som ser Europa League-finalen på tv fra stua.

Trofé og hymne

Vinnerne av Europa League-trofeet hadde det i ett år, før det ble byttet mot en mindre versjon. Lagene som vant turneringen tre ganger på rad eller fem ganger totalt fikk beholde trofeet. Dette ble endret slik at UEFA beholder trofeene, men gir ut replikaer i tillegg til emblemer.

Europa League-hymnen spilles før hver kamp og er også en del av tv-sendingene. Den siste versjonen ble komponert av MassiveMusic og debuterte i 2018-2019-sesongen.

Kvalifisering til Europa League

Mekanismene som benyttes i forbindelse med kvalifisering til Europa League er basert på UEFA Coefficients. For de fleste nasjoner er det tre plasser. Som regel er dette de nest beste fra ligaen eller cup-vinnere. De aller beste nasjonene får vanligvis en plass i Champions League.

Mindre medlemsland som Andorra og San Marino får bare to plasser hver, mens Gibraltar som er rangert nummer 55 bare får sende ett lag.

I de siste årene har klubber som blir slått ut i kvalifiseringen til gruppespillet av Champions League fått en plass i Europa League.

Premier og sponsing i Europa League

Fordelingen av premiepenger i Europa League er basert på det samme som Champions League. Pengene klubbene får er basert på deres helhetlige prestasjoner og hvilken verdi TV-sendingene har i deres territorium.
For å komme til gruppespillet fikk man €2,920,000. Hver seier i gruppespillet ga €570,000< mens uavgjort ga €190,000.

Premien for 2019-2020 inkluderte €8,500,000 til vinner, €4,500,000 til den tapende finalisten, €2,400,000 til semifinalister, €1,500,000 til kvartfinalister, €1,100,000 til åttendefinalister, €500,000 til de som havnet blant de 32 beste lagene, €1,000,000 til gruppevinnere, €500,000 til andreplass i gruppen.
Basert på tallene ovenfor er det ikke vanskelig å forestille seg hvor viktig det er å spille i Europa League for en fotballklubb som Molde, Bodø/Glimt eller Rosenborg. Her er det snakk om vanvittige summer.

Takket være millioner av tv-seere på verdensbasis har Europa League slått flere rekorder og har spennende statistikk. Vinneren av konkurransen før omstruktureringen var det ukrainske laget, Shakhtar Donetsk. Etter 2010 var den første vinneren Atletico Madrid.

Den spanske medaljegrossisten Sevilla har vunnet flest ganger med sine 5. Bak de finner vi Liverpool, Juventus og Atletico Madrid som alle har vunnet tre ganger hver.

Det er de spanske klubbene som har vunnet turneringen flest ganger (11). Italienske klubber ligger rett bak (9), mens engelske klubber følger tett bak de igjen (8).

Toppscorere i Europa League

I løpet av årene har flere legender bygget opp sin berømmelse gjennom Europa League og UEFA Cupen. Svenske Henrik Larsson holder rekorden for flest mål med sine 40 på 56 kamper. I løpet av sin karriere spilte Larsson for Feyenoord, Celtic og Helsingborg.

Radamel Falcao fra Colombia har scoret flest mål basert på antall kamper med 31 mål på 33. Klaas-Jan Huntelaar scoret 35 mål på 52 kamper, mens Artiz Aduriz fra Spania scoret 31 mål på 47 kamper.

Se Europa League på TV i dag

Det er TV 2 som eier TV-rettighetene til Europa League denne sesongen, og kampene vises på TV 2 Sumo, TV 2 Sport 1 og TV Zebra. I kvalifiseringen kan også enkelte kamper sendes på Direktesport, VG+, Viaplay og V Sport 2. Kampene spilles som regel på torsdager.