• 7 søn
  • 8 man
  • 9 tir

FA-cupen på TV og Live Stream

FA-cupen er den ledende engelske fotballcupen, samt den eldste fotballturneringen i verden med over 150 års historie. Manchester City er regjerende cupmester etter at de slo byrival Manchester United 2-1 i FA-cupfinalen 2023. Finale i FA-cupen spilles på Wembley Stadium i London. Se alt av FA cup live stream og tv-sendinger i vår oversikt.

Ingen kamper tilgjengelig for FA-cupen. Se andre sendinger i Fotball

Historien om FA-cupen

Det var i 1871 at det engelske fotballforbundet etablerte FA-cupen, og første kamp ble spilt november samme år. De to første utgavene ble vunnet av Wanderers, et London-lag som vant cupen 5 ganger før de ble oppløst i 1883.

I 1888 ble konkurranseformen med kvalifisering innført, men på grunn av verdenskrigene ble cupen satt på pause frem til 1946. Hvert år etter dette har vi sett engelsk cup-fotball på sitt beste.

Oppsett for FA-cupen

FA-cupen starter i august, og er en utslagsturnering der lagene spiller en og en kamp. Hvis kampen ender uavgjort spilles det vanligvis omkamp på det andre laget sin bane. Uavgjort i begge kamper fører i dag til ekstraomganger og eventuelt straffespark.

Tradisjonelt sett spilles semifinalen og finalen i FA-cupen i London, på Wembley Stadium. Fra 2001 til 2006 ble imidlertid disse kampene flyttet til Millennium Stadion i Cardiff (Wales) grunnet oppussing på Wembley. Wembley er en av verdens største stadioner.

Kampene i FA-cupen bestemmes ved loddtrekning, ikke rangering. Det er derimot regionbasert i de første seks rundene. Etter dette vil de 32 lagene som går videre spille mot de 48 lagene som spiller i League One og League Two.

Lagene fra Premier League og Championship kommer sist inn, og ettersom dette er lagene som vanligvis vinner er det vanlig å sette enda større pris på kampene. Vi ser ofte store overraskelser i FA-cupen på TV.

Lag i FA-cupen

Alle profesjonelle mannlige fotballklubber opp til nivå 10 i det engelske ligasystemet kan delta, så lenge de møter enkelte kriterier. Som standard kan alle klubber som befinner seg i de fire øverste divisjonene være med i kvalifiseringen.

Klubber som befinner seg i de resterende seks divisjonene må ha spilt i FA-cupen, FA Trophy eller FA Vase i forrige sesong for å oppfylle minstekravet. Med disse restriksjonene kan ikke nye klubber delta i sitt første år. Et annet viktig krav er at alle lag som er med må ha en brukbar fotballstadion.

Kvalifisering til større konkurranser

En av de største fordelene ved å vinne FA-cupen er at man automatisk er kvalifisert til gruppespillet av Europa League.

Vinnerne får også en plass i FA Community Shield som er veldig populært i England. Kampen spilles mot vinneren av Premier League, eller 2. plassen om vinneren også vant FA-cupen.

Stadioner

For å spare på reisekostnader for mindre lag spilles vanligvis alle kamper frem til kvartfinale på et av lagenes hjemmebaner. Etter dette er det Wembley som gjelder, og med over 90 000 seter er det nok av plass. I tillegg er det over 13 millioner som vanligvis ser FA-cupfinalen på tv.

Rekorder og statistikk

Et mesterskap med så mye historie har gitt oss noen av de beste øyeblikkene fra engelsk fotball. Laget med historisk mest suksess er Arsenal med sine 14 titler (sist 2020). Wanderers og Blackburn Rovers er de eneste lagene som har vunnet FA-cupen tre ganger på rad.

Rekorden for flest finaler i FA-cupen innehar også Arsenal, som har vært med i 21 finaler siden starten.

Toppscorere

Lenge før vi kunne se FA-cupen på TV hadde Harry Cursham satt rekorden for flest mål. For Notts County scoret han 49 mål på 41 kamper mellom 1877–1891. Selv om rekorden fortsatt står er det sikkert noen som husker da den nesten ble slått. Ian Rush satt 44 mål i FA-cupen i løpet av sin fremragende karriere.

W. “Doc” Dowden satt en rekord som har stått i nesten 90 år. Med sine 19 mål i løpet av en FA-cup-sesong er det ingen som har slått den ennå. Ted MacDougall scoret flest mål i en kamp med ni av elleve mål mot Margate.

FA-cupen på TV og stream

Om du er en fotballfan og ser etter spennende fotball på tv er FA-cupen et bra valg. Det er NENT Group som eier tv-rettighetene til FA-cupen frem til 2024. Flere av kampene blir vist på de ulike Viasport-kanalene, mens samtlige kamper fins tilgjengelig for streaming på Viaplay.