fotball eliteserien

Norge kan ta seg til VM-playoff

For at Norge kan ta seg til VM-playoff må vi vinne mot Østerrike, og «nødtroppen» er på plass. Se laguttaket mot Østerrike med oversikt over spillerne og hvor de spiller til vanlig nedenfor.

Vi møter Østerrike i en slags uoffisiell finale, for vi er nødt til å vinne denne kampen for å vinne gruppen. Spillerne er ikke en del av den opprinnelige A-lagstroppen, og vi skal i hovedsak bruke spillere som spiller på klubblag i utlandet.


Østerrike – Norge
18. november, kl. 20:45

I den aller siste gruppespillkampen i årets Nations League-sesong er det vinn eller forsvinn for VM-playoff, for i år i alle fall.

Troppen mot Østerrike

Dette er laget som er tatt ut til kampen mot Østerrike. Det er mange spillere med erfaring på U21-landslaget. Det kan bli vanskelig å få en slik tropp til å spille samstemt.

Keepere

Per Kristian Bråtveit – Elfsborg
Bråtveit har vokst opp i Haugesund og spilte i klubben frem til 2019. Da ble han solgt videre til Djurgården i Allsvenskan. Han kan få prøve seg for Norge og har tidligere kamperfaring på aldersbestemte landslag.

Anders Kristiansen – Union SG
Kristiansen spilte på alderbestemte landslag, men fikk mindre tid på U19 og U21-landslaget. I serien spilte han for Sarpsborg 08 for et par år siden, men spiller til daglig i den belgiske klubben Saint Gilloise.

Forsvar

Andreas Hanche-Olsen – Gent
Hanche-Olsen har erfaring fra U-21-landslaget, men kan nå få prøve seg på A-laget. Han gikk til belgiske Gent for omtrent et år siden, og kan klare seg godt på både venstre og høyre back.

Ruben Gabrielsen – Toulouse
Gabrielsen spilte i Molde i flere år, men gikk på starten av året til franske Toulouse der han spiller back. Han har spilt på aldersbestemte landslag, men ikke på A-landslaget der han kan få sin debut mot Østerrike.

Daniel Granli – Aalborg
Granli fikk prøve seg i forsvar på U21-landslaget i 2014, og venter spent på sin A-landslagsdebut. Til daglig spiller han midtstopper i Aalborg på lån fra svenske AIK.

Andreas Vindheim – Sparta Praha
Vindheim er også en spiller som har spilt på U21-landslaget. Den 25 år gamle bergenseren spilte på Brann i 2015, har vært innom Malmö FF før han i 2019 gikk til tsjekkiske Sparta Praha.

Julian Ryerson – Union Berlin
Ryerson har tidligere spilt på Viking, men gikk til Union Berlin i 2018. Han har også spilt på U21-landslaget, hvor han best passer inn på høyre-back.

Jørgen Skjelvik – Odense
Skjelvik har spilt for klubb i Norge, Sverige, Danmark og USA. Til daglig holder han til i Odense på lån fra LA Galaxy. Han har spilt på A-landslaget tidligere, og vi håper han kan forsterke venstre-back.

Midtbane

Tobias Børkeeiet – Brøndby
Børkeeiet er en sentral midtbanespiller med flere kamper på U21-landslaget. Han spilte på Stabæk fra til 2019 da han gikk til danske Brøndby.

Kristoffer Askildsen – Sampdoria
Askildsen er også en spiller vi kan bruke sentralt på midtbanen. Det er i italienske Sampdoria han holder til, men var offisielt Stabæk-spiller frem til september 2020.

Fredrik Ulvestad – Djurgården
Ulvestad har tidligere blitt tatt ut på landslaget, og får nå mulighet igjen. For klubb er det svenske Djurgården som gjelder, men han har også vært i Burnley og Charlton.

Kristian Thorstvedt – Genk
Thorstvedt har hatt flere kamper på U21-landslaget, og er en kjenning i Eliteserien. Han fant veien til belgiske Genk i 2020 der han har en offensiv rolle på midtbanen.

Sondre Tronstad – Vitesse Arnheim
Tronstad holder til i den nederlandske klubben Vitesse Arnheim og spiller sentral midtbane. Han har også spilt kamper på aldersbestemt landslag frem til U18 der han debuterte i 2013.

Mats Møller Dæhli – Genk
Dæhli er kaptein på «nødlandslaget», og er også spilleren som har mest erfaring på A-landslaget i denne troppen. Han ble hentet til Cardiff av Solskjær i 2014, og har i ettertid spilt i både Tyskland og Belgia. Det blir spennende å se om han klarer seg bra på offensiv midtbane.

Håkon Evjen – AZ Alkmaar
Evjen er også en sentral midtbanespiller, og har flere kamper på U21-landslaget. Han spilte for Bodø/Glimt frem til januar 2020, da han ble solgt til nederlandske Alkmaar.

Ghayas Zahid – Apoel
Zahid har allerede debutert på A-landslaget, og skal omsider få sjansen igjen. Han spilte på Vålerenga i 2017, var innom Panathinaikos og spiller til daglig i kypriotiske APOEL Nicosia på sentral midtbane.

Angrep

Jørgen Strand Larsen – Groningen
Larsen er den ene av to spisser som er tatt ut til den nye landslagstroppen. Han har scoret fem mål på seks kamper på U21-landslaget. Han ble solgt fra Sarpsborg 08 til nederlandske Groningen i september 2020.

Veton Berisha – Viking
Berisha er den eneste spilleren på dette landslaget som til daglig spiller i Eliteserien. Han har debutert på landslaget tidligere, og spiller spiss i Viking.

Vi er fortsatt ikke helt i mål

Det er bare to lag som går videre til VM-playoff fra Nations League, de to best rangerte på Nations League-rankingen. Før vi vet hvem det blir, så må VM-kvalifiseringen spilles. Lag som kvalifiserer seg til VM eller kommer til playoff via den vanlige kvalifiseringen kan åpenbart ikke komme til playoff via Nations League.

Det er 10 lag som går til playoff fra den ordinære VM-kvalifiseringen, og der blir de møtt av de to som tar veien via Nations League.

For at Norge kan ta seg til VM-playoff via Nations League må vi vinne gruppen, i tillegg til at vi feiler i den vanlige kvalifiseringen. I tillegg må vi være et av de to best rangerte lagene som vant gruppen i Nations League uten å lykkes i VM-kvaliken.

Les deg opp på hvordan kvalifiseringen til VM 2022 fungerer