Tottenham-fan demonstrerer mot The Super League Foto: Tolga Akmen / AFP

Hva er.. var The Super League?

The Super League var idéen om en ny europeisk konkurranse i fotball for klubblag, som ble bekreftet og deretter avlyst i løpet av 48 timer. Det var 12 grådige eiere som ikke forsto hva fans betyr for klubbene, og at spillerne selv er fans. Et flaut forsøk på å lage en liga over alle andre, en vrangstilling om hva essensen av fotball er.

Hvorfor ble det ikke noe av Super League?

De store klubbene hadde gått bak ryggen på UEFA, FIFA, og ikke minst fans for å tjene penger. Det har vært snakk om en slik liga i flere år, men gjennomføringen var mildt sagt lite gjennomtenkt. I et forsøk på å presse igjennom Super League, uten å være åpen om det i forkant, skapte det furore blant klubbenes følgere, spillere og trenere.

De opprinnelige lagene i Super League

Den 19. april kom en bekreftelse fra de første 12 klubbene i Super League, og som var grunnleggere og styrende organ i turneringen. På kvelden 20. april kom bekreftelsen fra engelske lag om at de var ute.

Det var først Manchester City som bekreftet at de ikke lenger ville være med, etterfulgt av Chelsea. Deretter fulgte resten av de engelske lagene i tur og orden.

Ifølge VG har Inter og Atletico Madrid også trukket seg, men det har ikke kommet informasjon fra de resterende spanske eller italienske lagene. Juve-formann og nestleder i Super League uttalte til Sky Sports at det åpenbart ikke var mulig å presse igjennom en europeisk superliga uten engelske lag.

Hvordan skulle Super League blitt spilt?

Ligaen skulle bestå av 20 klubber, der 15 lag var med som grunnleggere. De fem siste skulle få plass via årlige kvalifiseringer. Det skulle starte med to grupper av 10 lag med kamper fra august, og hvert lag ville møte de andre lagene i gruppen på hjemme- og bortebane.

Etter at lagene hadde møtt hverandre i gruppespill ville fire lag fra hver gruppe gå videre til sluttspill som startet med kvartfinaler. De tre første, og playoff mellom 4.- og 5.-plassen.

Kampene var tenkt til å spilles i midtuka slik at klubbene kunne spille i hjemlig liga i helgene.

I kvartfinalen og semifinalen ville lagene møtes på hjemme- og bortebane. I finalen i mai skulle den spilles den på en forhåndsbestemt, nøytral bane uten returoppgjør.

Hvordan ville dette påvirket andre konkurranser?

Først og fremst ville lagene i Super League med stor sannsynlighet bli utestengt fra hjemlig liga, Champions League, Europa League og den nye Europa Conference League. Det ble også bekreftet at spillerne i Super League ville bli nektet spill for landslag i fotball-EM og fotball-VM.

Nivået i Premier League, La Liga og Serie A ville gått dramatisk ned. Her så helt klart Bayern München, Leipzig, Paris Saint-Germain og andre økonomisk sterke lag ut som… ikke nødvendigvis vinnere, men i alle fall ikke tapere.

De rikeste ville bli rikere

Det er bare Bayern München, Paris Saint-Germain og Dortmund som sniker seg inn blant de 14 rikeste klubbene, som ikke var med i Super League. Utover dette er AC Milan et stykke ned på listen og kan bli sett på som den «fattigste» klubben som var med på det 48 timer lange eventyret. Dette er listen over klubbenes omsetning i 2019/20-sesongen.

1. Barcelona – €715,1 millioner
2. Real Madrid – €691,8 millioner
3. Bayern München – €634,1 millioner
4. Man United – €580,4 millioner
5. Liverpool – €558,6 millioner
6. Man City – €549,2 millioner
7. PSG – €540,6 millioner
8. Chelsea – €469,7 millioner
9. Tottenham – €445,7 millioner
10. Juventus – €397,9 millioner
11. Arsenal – €388,0 millioner
12. Dortmund – €365,7 millioner
13. Atletico Madrid – €331,8 millioner
14. Inter – €291,5 millioner

30. AC Milan – €148,5 millioner

Kilde: Deloitte Money League

Hvem var ansvarlig for Super League?

Real Madrid-president Florentino Pérez er styreformann.

Det er fire nestledere i Super League:
Andrea Agnelli er formann i Juventus
Joel Glazer er medformann i Manchester United
John W. Henry er direktør i Liverpool
Stan Kroenke er eier av Arsenal

Offisiell nettside