Estádio do Dragão er stedet for Champions League-finalen Foto: FRANÇOIS-XAVIER MARIT / AFP

Champions League-finalen: Manchester City – Chelsea

Det nærmer seg slutten på sesongen for fotball i de europeiske toppdivisjonene, for på lørdag er det duket for Champions League-finalen 2021. Kampen spilles i Portugal, og vi forventer to engelske lag som skal kjempe med nebb og klør for å bli årets mestere.

Lagene som møtes til kamp om det gjeveste trofeet i europeisk fotball er årets Premier League-vinner Manchester City, som skal opp mot Chelsea.

Lagene møttes nylig i både semifinalen av FA-cupen og i Premier League. I cupen vant The Blues 1-0, før de like etter vant 2-1 i ligaen.

Selv med to viktige seire på kort tid tilsier både formen og kvaliteten på laget at Pep Guardiolas mannskap stiller sterkest, men her kan alt skje.

Sånn ser du Champions League-finalen på tv

Manchester City – Chelsea
🕐 Lørdag 29. mai, kl. 21:00
📺 TV2 / TV2 Sumo og Viasat4 / Viaplay
🏟️ Estádio do Dragão, Porto

To lag som er “nye” blant eliten

Dette er den andre finalen med to engelske lag siden 2019. Da vant Liverpool over Tottenham. Årets finale er mellom to lag som ikke har like lang fartstid i det øvre sjiktet av europeisk fotball.

Chelsea FC er ansett som en av de tradisjonelle klubbene i England, og var regelmessig representert i den øverste divisjonen på 1930-tallet, og fra 1984. Så kom den russiske oligarken, Roman Abramovich, inn i 2003. Etter det har Chelsea klatret oppover i systemet. De vant ligaen i 1955 og har i tillegg til to triumfer i UEFA-cupen (1971 og 1998). Noe som indikerer at de ikke alltid har kjempet i toppen, selv om de har sine triumfer.

Troféskapet har mangedoblet seg i nyere tid, med fem ligatitler (2005, 2006, 2010, 2015 og 2017), to Europa League-titler (2013 og 2019), i tillegg til det store høydepunktet med Champions League i 2012.

Manchester City har fulgt i samme fotspor siden 2008 da klubben ble kjøpt av Abu Dhabi United Group. De blir ofte referert til som en kjøpeklubb ettersom de før oppkjøpet vanligvis var å se vekselvis i divisjonene under. Vi må selvfølgelig ikke glemme at de også vant ligaen i 1937 og 1968, og Cupvinnercupen i 1970. Det var sist i 1998/99-sesongen at de spilte på tredje nivå, og har siden 2008 hatt en vanvittig oppreisning.

Etter at de ble seriemestere for første gang under nytt styre i 2012, så har de vært et dominerende lag i Europa. Med denne sesongens tabelltopp har de vunnet ligaen tre ganger i de siste fire sesongene.

Mulige lagoppstillinger

Manchester City: Ederson; Walker – Stones – Rúben Diaz – Zinchenko; Bernardo Silva – Fernandinho – Gündogan; Mahrez – De Bruyne – Foden

Chelsea: Mendy; Christensen – Thiago Silva – Rüdiger; Azpilicueta – Kovacic – Kanté – Chilwell; Pulisic – Werner – Mount

Vertskap, tilskuere og dommere

Champions League-finalen 2021 spilles på Estádio do Dragao i Porto. «Drage-stadion» brukes vanligvis til hjemmekamper for FC Porto, og var i tillegg stedet for enkelte kamper under EM 2004 og i Nations League-finalen i 2019.

Det er anslått at tribunen skal fylles med 16 500 tilskuere, som blir bra etter en sesong med ellers stusselige tribuner. Stadion fylles opp med en tredjedel av kapasiteten.

Det er spanske Antonio Miguel Mateu Lahoz som skal dømme finalen. Han hadde også det store ansvaret under kamper fra OL i 2016 og VM i 2018. Han er i tillegg en av dommerne under sommerens fotball-EM.