Premier League lagene som rykket opp og ned

Nedrykk og opprykk er en viktig del av det årlige løpet i English Football League. Utenom de seks klubbene som aldri har rykket ned fra Premier League (ArsenalLiverpoolMan UtdChelseaTottenham og Everton) har samtlige av de andre PL-klubbene hatt minst én sesong i lavere divisjoner. Birmingham City er laget som har rykket ned flest ganger fra Premier League, noe de har gjort hele 12 ganger. La oss ta et tilbakeblikk på nedrykkskampen i 2021/22 og hva vi kan forvente fra de nyopprykkede lagene i årets sesong i Premier League!

Lagene som rykket ned fra Premier League 2021/22

Nedrykkskampen i Premier League 2021/22 pågikk helt til siste spark på ballen. I ukene opp til den siste runden var det ingen som visste nøyaktig hvilke lag som ville rykke ned fra Premier League, med tre lag lenge involvert i bunnstriden. Everton sikret plassen på dramatisk vis ved å slå Crystal Palace 3-2 i nest-siste runde, noe som gjorde at det sto mellom Burnley og Leeds United på sesongens siste dag.

Bare noen få kamper før sesongslutt valgte Burnley å kvitte seg med sin trener Sean Dyche, som hadde flere år bak seg i sjefsstolen på Turf Moor. U23-trener Mike Jackson kom inn for å berge skuta, og resultatene bedret seg såpass at de hadde muligheten til å berge plassen.

I den aller siste runden skulle nedrykkskampen i Premier League avgjøres. Leeds trengte tre poeng borte mot Brentford, mens Burnley fikk besøk av Newcastle. Når det gjaldt som mest snublet Burnley, som med 1-2 tap måtte ta den tunge turen ned til Championship. Leeds sørget for å berge plassen med et sent vinnermål fra Jack Harrison på Brentford Community Stadium.

De to andre nedrykkslagene fra Premier League var kjent før siste runde ble spilt, med Watford og Norwich som endte på henholdsvis 23 og 22 poeng. Disse to hadde også den dårligste målforskjellen i PL, med respektive -43 og -61. Man kan trygt si de hadde en skuffende sesong.

Lagene som rykket opp til Premier League 2022/23

De tre nyopprykkede lagene til Premier League er Fulham, Bournemouth og Nottingham Forest, som alle har spilt i Premier League før. Fulham vant Championship, hvor de blant annet scoret utrolige 106 mål. Serberen Aleksandr Mitrovic var i fyr og flamme for Fulham, som med 43 scoringer satte ny rekord for flest scoringer i en Championship-sesong. Han noterte seg også for 7 assists, med andre ord nærmere halvparten av målpoengene.

Vil vi få se en like målfarlig versjon av Mitrovic i Premier League kommende sesong? Han har slitt i den øverste divisjonen tidligere, men vil være bestemt på å gjøre sitt for at Fulham berger plassen i Premier League neste sesong.

Bournemouth fulgte to poeng mesterne Fulham. The Cherries var i Premier League i fem strake sesonger fra 2015-2020, og etter bare to sesonger på nest-øverste nivå ble de det andre laget i 2021/2022-sesongen som sikret opprykk til Premier League. Scott Parker er treneren som skal prøve å holde Bournemouth blant eliten.

Det tredje og siste laget som sikret opprykk var Nottingham Forest, etter å ha vunnet playoff-finalen. De kjempet seg videre etter to tøffe kamper mot Sheffield United, mens finalemotstander Huddersfield Town slo ut askeladden Luton. Sistnevnte kunne rykke opp til Premier League for første gang i historien, men det gikk ikke veien for The Hatters.

Dermed var det duket for en Wembley-finale mellom Forest og Huddersfield. Det ble en jevn og forholdsvis forsiktig affære, hvor lagene bare hadde 10 skudd totalt på mål. Avgjørelsen falt like før pause, hvor et selvmål av uheldige Levi Colwill gjorde at Forest vant 1-0.

Nottingham Forest var blant grunnleggerne av Premier League tilbake i 1992/93-sesongen. De har derimot ikke vært på øverste nivå siden 1999, så en ventetid på over 20 år er dermed endelig over for Forest-fansen.

Den nye sesongen nærmer seg, og det blir spennende å se hvordan lagene vil klare å hevde seg. Oddsen tilsier at Norwich og Watford er ventet å være blant de sterkeste lagene i Championship neste sesong. De to er favoritter til å vinne ligaen og returnere til Premier League for 2023/24-sesongen. Burnley derimot er ikke forventet å være helt i tetsjiktet, hvor oddsmakerne bare har dem som 6. favoritt.

La oss ta en titt på de første kampene for de nye Championship-klubbene:

Norwich City:

 • 30. juli: Cardiff City – Norwich City
 • 6. august: Norwich City – Wigan Athletic
 • 13. august: Hull City – Norwich City
 • 16. august: Norwich City – Huddersfield Town
 • 19. august: Norwich City – Millwall

En åpning med godt og blandet for Norwich. De bør kunne klare å plukke godt med poeng mot Cardiff, Wigan og Hull, mens det kan bli tøffere mot Huddersfield og Millwall. Etter å ha snublet i playoff-finalen sist håper Huddersfield å igjen blande seg i opprykkskampen, mens Millwall er et lag som alltid er vriene å møte. Man kan se for seg at Norwich plukker 10+ poeng på de fem første kampene.

Watford:

 • 1. august: Watford – Sheffield United
 • 8. august: West Bromwich Albion – Watford
 • 12. august: Watford – Burnley
 • 16. august: Birmingham City – Watford
 • 20. august: Preston North End – Watford

Watford har et noe tøffere kampprogram i åpningen enn Norwich. De skal først få bryne seg på Sheffield United som tapte i playoff-semifinalen, før de skal møte et WBA-lag som higer etter å returnere til PL. De får så besøk av nedrykkskampanjonene Burnley, før det blir noe lettere med bortekamper mot Birmingham og Preston.

Burnley:

 • 30. juli: Huddersfield Town – Burnley
 • 6. august: Burnley – Luton Town
 • 12. august: Watford – Burnley
 • 16. august: Burnley – Hull City
 • 20. august: Burnley – Blackpool

Burnley har også en forholdsvis tøff åpning, men ikke like ille som Watford. Det er ikke utenkelig at de kan få en pangstart i Championship med fire seire av fem mulige.

Når det gjelder de nyopprykkede lagene til Premier League har oddsmakerne AFC Bournemouth som nedrykksfavoritt, med Fulham og Forest like bak. Det vil uten tvil bli en ny beinhard bunnstrid, hvor det igjen er ventet at Leeds vil blande seg inn etter å ha mistet stjernen Raphinha til Barcelona.

Jesse Marsch kan se fram til sin første fulle sesong som trener i Premier League season, og det vil ikke bli en enkel oppgave for amerikaneren. Et lag som Brentford kan også få det tungt etter en overraskende god førstesesong, hvor de blant annet har mistet den danske profilen Christian Eriksen til Manchester United.

Det er ikke uvanlig at nyopprykkede lag gjør det bra i Premier League. Som nevnt over hadde Brentford en solid debutsesong, og Sheffield United kom også overraskende høyt som nyopprykket for noen sesonger siden. Det mest imponerende nyopprykkede laget er derimot soleklart Newcastle i 1994, som endte på tredjeplass på Premier League tabellen. Sterkt!

Selv om vi ikke ser for oss at noen av de nyopprykkede lagene til Premier League vil gjøre det så bra kan de garantert fortsatt overraske en del. Slik tror vi de nyopprykkede lagene vil gjøre det i kommende sesong:

 • Nottingham Forest – 16. plass
 • Bournemouth – 18. plass
 • Fulham – 19. plass

FAQ

Hvem blir å rykke ned fra Premier League?
De nyopprykkede Premier League-lagene er favoritter til å rykke rett ned igjen, men svaret får vi ikke før mai 2023!

Hvilke lag rykker ned fra Premier League?
De tre nederste lagene på tabellen ved sesongslutt vil alle rykke ned, og de blir erstattet av tre lag fra Championship.

Hvem rykket ned fra Premier League 2022?
Burnley, Watford og Norwich City var de tre lagene som rykket ned fra Premier League 2022.

Hvilke lag har rykket opp til Premier League 2022?
Fulham, Bournemouth og Nottingham Forest er de tre lagene som har rykket opp til Premier League for 2022/23-sesongen.