Stadion Miejski i Gdańsk hvor Europa League-finalen 2021 spilles Stadion Miejski i Gdańsk før fotball-EM 2012. Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Europa League-finalen 2021 | Villarreal – Man United

Den 26. mai ble Europa League-finalen sparket i gang, og det var mellom 2.-plassen i Premier League og 7.-plassen i La Liga. Manchester United var den store favoritten, men etter en nervepirrende avslutning ble resultatet et annet.

Villarreal 1 – 1 Manchester United
📺 Ble vist på TV2 & TV2 Sumo
🏟️ Stadion Miejski i Gdańsk, Polen

Gerard Moreno scoret først for Villarreal etter 29 minutter, og deretter utlignet United med Edinson Cavani etter 55 minutter. Lagene fikk av 26 skudd sammen, men bare 3 av de traff mål. Etter fulltid gikk lagene av på uavgjort, og slik fortsatt det gjennom ekstraomgangene.

I straffesparkkonkurransen var det en mørk sky som hang over De Gea som ikke har reddet en straffe på 5 år. Kvelden skulle ble blytung for spanjolen som slapp inn straffer fra samtlige Villarreal-spillere, der siste ble satt av Villarrea-keeper Gerónimo Rulli. Alle United-spillerne scoret også på sine straffer, med unntak av De Gea som var aller sist, og det endte med at Manchester United tapte Europa League-finalen.

Spanske lag dominerer EL-statistikken

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at det er et spansk og et engelsk lag i Europa League-finalen. Lag fra Spania holder rekorden for å vinne turneringen flest ganger med 12 titler, selv om Villarreal ikke har vært i finalen tidligere. Det er medaljegrossisten Sevilla som fører statistikken med sine 6 førsteplasser.

Hvorfor det er Villarreal som har kommet seg til finalen kan i stor grad skyldes deres trener, Unai Emery. Han var trener for Sevilla i 2013/14, 14/15 og 15/16 og tok tre Europa League-titler på rad. Han var innom PSG, før han tok Arsenal til finalen. Han kom tilbake til Spania i forkant av årets sesong og har stilt inn siktet på sitt fjerde gull på rad som trener for et spansk lag.

Engelske og italienske lag har vunnet 9 titler hver, der Manchester United bare står med 1. Ole Gunnar Solskjær er på god vei mot sin første tittel som trener for United, og deres andre Europa League-tittel siden 1971/72. Det er lagets 14. UEFA-finale. Sist de vant Europa League var i 2016/17 da de slo Ajax 2-0 på Friends Arena i Stockholm.

Veien til finalen

Lagene har ikke tatt den samme veien for å ende opp i årets finale.

Manchester United via Champions League gruppespill

Manchester United endte opp i sluttspillet av Europa League etter å ha havnet på 3.-plass i sin gruppe i Champions League. I 16.-delsfinalen var Real Sociedad motstander, og med en overbevisende bortekamp og 4-0 var det ikke nødvendig å legge like mye krefter i returkampen på hjemmebane som endte uten scoringer.

I 8.-delsfinalen så det lenge ut til at United ville få et godt utgangspunkt før bortekampen mot Milan med en 1-0-ledelse, men en nydelig scoring av danske Simon Kjær på overtid førte til mer spenning da lagene møttes i Milano. Det var mannen som ble årets Europa League-spiller forrige gang de vant, Paul Pogba, som scoret kampens eneste mål.

Så skulle Granada, laget som sendte Molde ut av turneringen, se hva de fikk til mot de røde djevlene. Med 2-0 på bortebane fortsatte det overbevisende United-spillet mot Granada som hadde lite å stille opp med mot det formsterke laget. Sammenlagt endte det 4-0 i kvartfinalen.

Det kunne blitt en vanskelig kamp da Manchester United fikk besøk av Roma på Old Trafford i første semifinale. Selv om det så mørkt ut og United lå under 2-1, så skjedde det noe i pausen. De brukte 3 minutter på å utligne etter hvilen, og de neste 45 til å score ytterligere 4 mål. Da hadde det ikke noe å si at Roma vant returoppgjøret i den italienske hovedstaden.

Villarreal ubeseiret i Europa

Villarreal har ikke tapt en eneste kamp i Europa League siden gruppespillet startet. Det er en solid statistikk for laget som bare har spilt 2 uavgjort av de siste 13. Nå er det derimot finale, og her kan alt snu.

RB Salzburg kom seg ikke videre i Champions League gruppespillet og endte opp i 16.-delsfinalen av Europa League. Villarreal tok seg enkelt videre ved å vinne første kamp på bortebane 2-0, før de snudde 0-1 til 2-1 i returoppgjøret.

Så var det nok et lag som var innom gruppespillet i CL, Dynamo Kiev, i 8.-delsfinalen. Her startet de også med en sterk borteseier og fulgte opp med å vinne returkampen.

Ting endret seg ikke stort i kvartfinalen mot Dinamo Zagreb, og igjen vant de første kamp på bortebane og deretter hjemmebane uken etter.

I semifinalen møtte de gamleklubben til Unai Emery, Arsenal. Villarreal tok tidlig ledelsen, før de doblet en halvtime ut i kampen. Da det sto en time på klokka fikk i tillegg Dani Ceballos rødt kort, og ting så svært dystert ut for Arsneal. Men så fikk The Gunners tildelt straffespark som Nicolas Pépé utnyttet, før det noen minutter senere kom et rødt kort til Villarreals Étienne Capoue. Det holdt ikke for Arsenal som var nødt til å vinne returkampen. I London så vi et sterkt Villarreal som kom seg gjennom kampen uten å slippe inn mål, som førte til lagets andre uavgjort-resultat i årets sesong.

Finalen i Europa League

I utgave 50 av Europa League (tidl. UEFA-cupen) blir det kamp på den stadion som opprinnelig skulle være vertskap for 2020-utgaven.

Det er forventet 25% tilskuerkapasitet som betyr opp mot 9500 personer.

Hoveddommer i Europa League-finalen 2021 er franske Clément Turpin. Han er også er en av dommerne til sommerens fotball-EM.