Tidenes sprøeste overganger på Deadline day

For fotballelskere er Deadline day blant de mest underholdende begivenhetene gjennom året. Rettighetsinnehavere vier gjerne en maratonsending og har reportere på jobb utenfor de mest opplagte klubbanleggene over hele fotballeuropa. Hjemme i sofaen følger spente supportere med – noen biter negler, andre spekulerer kanskje i odds på overganger de mener er sannsynlige, mens noen krysser fingrene for at deres favorittlag endelig skal få spilleren de har manglet i stallen. Dette er dagen alt kan skje, og vi har sett nærmere på noen av tidenes sprøeste overganger som har skjedd (og ikke skjedd) på Deadline day. 

8. Torres & Carrol (og litt Suarez) 

Overgangsvinduet i 2011 fikk en hektisk slutt da Liverpool slo overgangsrekorden sin to ganger like før overgangsvinduet ble lukket på Deadline day. 

Fernando Torres stjal overskriftene verden over med sin overgang verdt 50 millioner pund fra Anfield til Stamford Bridge. Liverpool planla å erstatte ham med Newcastle-spilleren Andy Carrol, som de betalte 35 millioner pund for. På det tidspunktet var ikke dette regnet som en av tidenes sprøeste overganger på Deadline day, men det var noe som skjulte seg bak rampelyset.

Det skulle vise seg at det var kjøpet av Luis Suarez fra Ajax for 22,8 millioner pund tidligere samme dag som skulle bli et av klubbens beste kjøp noensinne. 

7. Odemwingie blir avvist av QPR 

Hva gjør du dersom du er fotballspiller og Deadline day ikke går helt som du forventet deg?  

Vel, for West Bromwich-spissen Peter Odemwingie var det enkelt. Om ikke fjellet kom til ham så fikk han komme til fjellet. Spissen kjørte derfor bilen sin helt til Lofthus Road for å fri til Queens Park Rangers, som allerede var i forhandlinger med klubben hans om en overgang.  

Ved ankomst ble spissen imidlertid avvist av QPR fordi de ikke hadde kommet til enighet om en overgangssum med West Brom. Dermed måtte Odemwingie vente i bilen sin på parkeringsplassen, på en overgang som aldri ville finne sted. Selvsagt rett foran verdenspressen. 

6. Falcao-showet 

På Deadline day i 2014 var det i hvert fall nervepirrende nok. Deadline kl. 23:00 var forbi, og ingen hadde hørt noe fra Manchester United om forsøket på å få til en låneavtale for Radamel Falcao to timer tidligere. 

Tidligere på dagen hadde allerede Danny Welbeck forlatt United til fordel for Arsenal, så dette var en deal alle trodde ville skje. 

To og en halv time etter at overgangsvinduet var avsluttet kom imidlertid nyheten om at låneavtalen var i boks. United hadde lånt Falcao fra Monaco med en opsjon om å kjøpe stjernen for 40 millioner pund neste sommer. 

Det hele viste seg imidlertid å være en heller mislykket affære, og ett år og fire mål senere var det ingen overraskelse at United ikke løste ut kjøpsopsjonen på Falcao. 

5. Manchester City takeover 

Deadline day sommeren 2008 var minneverdig av mange grunner. I sentrum stod imidlertid Manchester City, og denne dagen har fått en helt spesiell plass i Manchester-klubbens historiebøker. 

Da Deadline day startet var City en helt ordinær Premier League-klubb som hevdet seg rundt midten av tabellen i den øverste divisjonen i England. I løpet av noen timer endret imidlertid alt seg. Ikke bare ble klubben kjøpt opp av Abu Dhabi Investment Group, som hadde lovet og la pengene regne. All tvil om kjøpernes ambisjoner forsvant raskt da klubben like før overgangsvinduet kjøpte Robinho fra Real Madrid, og også forsøkte å signere Dimitar Berbatov fra Tottenham. 

Selv om kjøpet av Robinho viste seg å ikke være like vellykket som City håpet, ble denne dagen vendepunktet for klubben som nesten umiddelbart etablerte seg helt i toppen av Premier League. 

4. Faubert sin mystiske overgang 

Deadline day sin historie er full av mystiske overganger, men ingen overgang har kanskje vært mer mystisk enn da Julien Faubert ble utlånt fra West Ham til Real Madrid i januar 2009. 

Etter 18 måneder hos West Ham var ikke Faubert ansett for å være mer enn en helt middelmådig spiller. Det var derfor sjokkerende for de fleste da Real Madrid skrev under på en låneavtale for Faubert verdt 1,5 millioner pund. Faubert fikk kun spille to kamper for den spanske klubben, og utlånet er derfor et stort mysterium den dag i dag. 

3. Redknapp stjeler van der Vaart 

På tiden da Harry Redknapp var manager for Spurs var dette klubben alle fulgte med på på Deadline day. Deadline day sommeren 2010 så imidlertid ut til å bli rolig for London-klubben. Redknapp lente seg på tradisjonelt vis ut av bilvinduet sitt på Tottenhams treningsbane og gjorde det klart for journalistene at det ikke ville bli gjort noen handler på White Hart Lane. 

Men kun noen timer senere fikk hele sportsverdenen seg en overraskelse da Tottenham kapret Rafael van der Vaart for en slikk og ingenting fra Real Madrid. Prisen på kun 8 millioner pund var et skikkelig varp, og dealen kom som lyn fra klar himmel. 

I etterkant ble det kjent at van der Vaart opprinnelig skulle gå til Bayern for 18 millioner, men at geniet Redknapp slo til når det oppstod problemer med den opprinnelige dealen. 

2. Moyes og United handler i panikk 

Som regel er det lurt å holde hodet kaldt, men dette hadde nok David Moyes glemt etter omtrent fem minutter i rollen som United-trener. Moyes var desperat etter å redde det han mente var et dårlig oppbygget United etter avgangen til Sir Alex Ferguson. 

Så desperat var faktisk Moyes etter å få til en stor deal på Deadline day at han raidet gamleklubben Everton for Marouane Fellaini for 27,5 millioner pund. 

Dette viste seg å være et panikkjøp som på mange måter ble symbolet på Uniteds evne til å gjøre dårlige kjøp på overgangsmarkedet i årene som fulgte. 

1. Mascherano og Tevez sine tvilsomme overganger til West Ham 

Sommeren 2006 var Javier Mascherano og Carlos Tevez to av de virkelige store kommende stjerneskuddene i verdensfotballen. I fotballpressen var stjerneskuddene linket opp mot mange av de største klubbene i verden, og det som skjedde gjør det til en av tidenes sprøeste overganger på Deadline day.

Overraskelsen ble derfor stor på Deadline day da Tevez og Mascherano plutselig stod side og side med Alan Pardew på Upton Park mens de holdt opp to West Ham-drakter foran de oppmøtte journalistene. 

Det tok ikke lang til før det ble avslørt skittent spill bak kulissene, et spill som blant annet involverte et skjult eierskap. Hele sirkuset førte til at The Hammers fikk en rekordstor bot på hele 5,5 millioner pund fra Premier League. 

Selv om Mascherano mislyktes hos London-klubben, ble Tevez en stor favoritt hos klubbens supportere etter en noe treg start. Han forsvant imidlertid til United allerede sesongen etter. 

Les også om de beste gratis-overganger i fotball