Manchester-derbies

Klassiske Manchester-derbies: Man City – Man Utd

Gjennom årenes løp har vi vært vitne til mange spennende Manchester-derbies. Rivaliseringen mellom Manchester United og Manchester City har blitt betydelig mer spektakulær etter at City fikk milliarder i kapital fra De forente arabiske emirater, som har gjort de til en av verdens beste fotballklubber.

Til tross for at det mangler en del for å komme i kapp med Manchester Uniteds trofeskap, så kan City-fans i alle fall glede seg over at de har tatt tre ligatitler etter at United tok sin siste. Men også før City sin dominans har det blitt spilt mange dramatiske og spennende kamper mellom lagene.

Manchester United 1 – 6 Manchester City

Oktober 2011

Det første av Manchester-derbies vi trekker fram har blitt beskrevet av Sir Alex Ferguson som hans verste dag som ansvarlig for Manchester United. City overkjørte laget hans på hjemmebane. Dagen før hadde Mario Balotelli havnet i hardt vær etter at fyrverkeri hadde gått av inne i huset hans. På banen var det derimot noe annet som førte til at han havnet i fokus.

Etter 22 minutter scoret han kampens første mål og dro opp trøya, og på undertrøya sto det «Why Always Me?». Typisk av italieneren. Etter at Jonny Evans pådro seg et rødt kort rant målene inn. Det ble en scoring til av Balotelli før målfesten fortsatt med Sergio Agüero, Edin Dzeko og David Silva.

Manchester United 4 – 3 Manchester City

September 2009

Dette er kanskje det mest dramatiske av Manchester-derbies som har blitt spilt, i alle fall i moderne tid. City hadde brukt over 1 milliard på signeringer i løpet av sommeren, på blant annet den tidligere Man Utd-spissen Carlos Tevez. Men den gangen var det United som fikk det siste ordet.

Etter bare to minutter sendte Wayne Rooney United opp i en 1-0-ledelse, men Gareth Barry utlignet for bortelaget. Darren Fletcher scoret så det sto 2-1, før Craig Bellamy utlignet for City igjen. Da 10 minutter gjensto scoret Fletcher nok et mål, men så skulle Rio Ferdinand stå for en utrolig tabbe i sluttminuttene. Det førte til nok en utligning av Bellamy. Det skulle bli enda mer dramatikk, for av alle mennesker var det Michael Owen som avgjorde kampen seks minutter på overtid.

Manchester City 3 – 1 Manchester United

Desember 2002

I 2002 var ikke Man City den klubben de er i dag, men de fikk i alle fall muligheten til å si at de var best i byen. Shaun Goater er en av Citys største gjennom årene, og det hadde vært ryktet at han var på vei bort etter signeringer av Jon Macken og Nicolas Anelka. Men Goater valgte å bli i en sesong til, noe han ikke kom til å angre på.

Etter 26 minutter scoret han sitt 99. mål for klubben, etter at Anelka og Ole Gunnar Solskjær hadde scoret tidligere i kampen. Men det var i det 50. minuttet at det skulle bli spesielt, for ved å sette 3-1-scoringen bak Fabian Barthez ble det hans mål nummer 100 for klubben. Det kan være verdt å notere at Peter Schmeichel også sto i mål, men for Man City.

Manchester City 2 – 3 Manchester United

Desember 2012

Omtrent syv måneder etter at Manchester City sikret ligatittelen på den mest dramatiske måten noensinne, så var det et revansjelystent United som dro til den himmelblå delen av byen. Det var mye prestisje i den siste av Manchester-derbies vi har i listen. Manchester United hadde en ledelse med tre poeng foran City som fortsatt var ubeseiret i ligaen.

Wayne Rooney scoret to mål i løpet av den første halvtimen, og mange trodde det skulle bli en enkel seier for de rødkledde. Men som så mange ganger før tok kampen en uventet vending da Yaya Youre og Pablo Zabaleta utlignet.

Men vi sier ikke «Fergie time» uten grunn, for i tilleggstiden fikk Samir Nasri frispark rett utenfor sekstenmeteren. Robin van Persie kom frem for å prøve seg, og kampen endte med at United vant 3-2. De gikk videre til å vinne ligaen i Sir Alex Fergusons siste sesong. Det var også sist Manchester United vant Premier League.