El Clasico

El Clasico – Et storoppgjør med prestisje

El Clasico er kampen mellom de to store gigantene i spansk fotball, Real Madrid og FC Barcelona. Det er ikke et lokaloppgjør, men et oppgjør mellom selvstendige katalanere og sentralistiske hovedstadsborgere.

Når spilles neste El Clasico?

Neste El Clasico spilles til neste sesong, såfremt lagene ikke blir trukket mot hverandre i Champions League.

Forrige El Clasico

Sist lagene møttes var på Santiago Bernabeu den 10. april 2021. Barcelona lå to poeng over Real Madrid på tabellen, men det var hovedstadslaget som sikret hjemmeseier. Det førte de til toppen av La Liga-tabellen, selv om Atletico Madrid vant sin kamp samme runde og overtok tabelltoppen ikke lenge etter.

Statistikk siden 1902

Det aller første møtet mellom lagene var 13. mai i 1902. Da møttes lagene på Hipodromo i Madrid under cupturneringen Copa de la Coronacion. En uoffisiell turnering (forløper til Copa Del Rey i 1903) i forbindelse med kroningen av kong Alfonso XIII. Den kampen vant Barcelona 3-1.

Opprinnelig ble El Clasico brukt om oppgjørene i den spanske ligaen, men etter hvert har det også blitt benyttet ved enhver anledning når de to spanske lagene møtes. Det kan også nevnes at uttrykket brukes på fotballkamper mellom rivaliserende lag i flere spansktalende land. Deriblant Mexico og Argentina. Rivaliseringen mellom Barca og Los Blancos er stor fordi Barcelona og Real Madrid er ansett som de to største lagene i spansk fotball, og at de kommer fra de to største byene i landet. 

Hvor ofte Barcelona og Real Madrid møtes i diverse cupturneringer varierer, men begge lag kommer ofte langt i Champions League og Copa Del Rey, så der blir gjerne minst en gang per sesong. Uansett er man garantert minst to årlige oppgjør i La Liga når lagene møtes på deres respektive hjemmebaner Santiago Bernabeu og Camp Nou. 

Hittil har det vært 245 oppgjør, i tillegg til 33 vennskapskamper. Det er 182 i La Liga, 8 i Champions League, 36 i forbindelse med den spanske cupen og 20 i andre konkurranser. Statistikken er jevn med 97 seire til Real Madrid og 96 til Barcelona. 52 av oppgjørene har endt uavgjort. Mest prestisje er det nok forbundet med ligakampene i Primera Division.

Spillere som har markert seg i El Clasico

Spilleren med flest opptredener er Sergio Ramos med 44 kamper. Lionel Messi har spilt 43 kamper, og begge er fortsatt aktive i sine respektive lag.

Manuel Sanchis, Francisco Gento og Xavi har alle 42 kamper i El Clasico. Barcelonas Sergio Busquets har 38, og siden de nærmeste foran ham på listen har lagt opp, har han kun fem kamper igjen før han er blant tre med flest kamper i El Clasico. 

Messi har flest mål i El Clasico

Flest scoringer har Lionel Messi med 26. En rekord som kan forbedres. Nest flest scoringer har Cristiano Ronaldo med 18, som han deler med Alfredo Di Stefano. I mange år var El Clasico en duell mellom de to beste fotballspillerne i verden. Ronaldo er den som har laget mål i flest etterfølgende El Clasico med 7 scoringer i 6 møter mellom 2011 og 2013. 

23 spillere har laget hat trick minst en gang i El Clasico. Messi er en av 5 som har gjort det to ganger. Den siste med hat trick var Luis Suarez i oktober 2018 da Barcelona vant 5-1 hjemme på Nou Camp.  

Storseire i storkampen

Den største seieren kom i Copa Del Rey i juni 1943. Da vant Real Madrid hele 11-1 hjemme i en meget spesiell kamp. I La Liga har også Real Madrid den største seieren med 8-2 i februar 1935. I «moderne» tid er den største seieren 5-0 til Barcelona på Nou Camp i november 2010. 

Husk å bruke TVkampen når du skal se sport på TV, så går du aldri glipp av El Clasico 2021 på TV eller live stream.