El Clasico – et storoppgjør med pretisje

Foto: AFP

Ved siden av the Old Firm og La Derby della Madoninna som er byderbyene mellom henholdsvis Celtic og Glagow Rangers samt AC Milan og Internazionale, så er det vel ingen andre oppgjør i europeisk fotball det knytter seg større spenning og prestisje til enn spanske El Clasico. Kampen hvor de to store gigantene i spansk fotball braker sammen. Det er ikke en gang et lokaloppgjør, men et oppgjør mellom selvstendige katalanere og sentralistiske hovedstadsborgere. En kamp mellom sentrum og en autonom region. Det er selvsagt snakk om storoppgjøret mellom Real Madrid og Barcelona.

El Clasico siden 1902

Det aller første møtet mellom lagene var 13. mai i 1902. Da møttes lagene på Hipodromo i Madrid under cupturneringen 1902 Copa de la Coronacion. En uoffisiell turnering (forløper til Copa Del Rey i 1903) i forbindelse med kroningen av kong Alfonso XIII. Den kampen vant Barcelona 3-1.

Opprinnelig ble El Clasico kun brukt om oppgjørene i den spanske ligaen, men etterhvert er det også blitt benyttet ved enhver anledning når de to spanske lagene møtes. Det kan også nevnes at uttrykket brukes på fotballkamper mellom rivaliserende lag i flere spansktalende land. Deriblant Mexico og Argentina. Rivaliseringen mellom Barca og Los Blancos er stor fordi Barcelona og Real Madrid er ansett som de to største lagene i spansk fotball, og at de kommer fra de to største byene i landet. 

Hvor ofte Barcelona og Real Madrid møtes i diverse cupturneringer varierer, men begge lag kommer ofte langt i Champions League og Copa Del Rey så det blir gjerne minst en gang per sesong. Uansett er man garantert minst to årlige El Clasico i La Liga når lagene møtes på lagenes respektive hjemmebaner Santiage Bernabeu og Nou Camp. 

Hittil har det vært 242 oppgjør utenom 33 vennskapskamper. Det er 178 i La Liga, 8 i Champions League samt 42 og 8 i henholdsvis den spanske cupen og Supercupen. Statistikken er jevn med 96 seire til Barcelona mot Real Madrids 95. 51 av oppgjørene har endt uavgjort. Mest prestisje er det nok forbundet med ligakampene i Primera Division. Der står lagene helt likt. Før sesongen 2019/2020 sparkes i gang er det 72 seire til hvert lag samt 34 uavgjortkamper.  


Spillere som har markert seg i El Clasico

Spillere med flest opptredener er Manuel Sanchis, Francisco Gento, Xavi og Sergio Ramos. Alle fire har 42 kamper i El Clasico. Det betyr at Sergio Ramos om ikke lenge vil ha denne rekorden alene. Imidlertid skal han passe seg, for Lionel Messi kommer like bak med 41 kamper. Barcelonas Sergio Busquets har 36, og siden de andre foran ham på listen har lagt opp, har han kun tre kamper igjen til han er på pallplass. 

Messi har flest mål i El Clasico

Flest scoringer har Lionel Messi med 26. En rekord som kan forbedres. Nest flest scoringer har Cristiano Ronaldo med 18. I mange år var El Clasico en duell mellom de to beste fotballspillerne i verden. Ronaldo er den som har laget mål i flest etterfølgende El Clasico med 7 scoringer i 6 møter mellom 2011 og 2013. 


23 spillere har laget hat trick minst en gang i El Clasico. Messi er en av 5 som har gjort det to ganger. Den siste med hat trick var Luis Suarez i oktober 2018 da Barcelona vant 5-1 hjemme på Nou Camp.  

Store seire i El Clasico

Den største seieren kom i Copa Del Rey i juni 1943. Da vant Real Madrid hele 11-1 hjemme i en meget spesiell kamp. I La Liga har også Real Madrid den største seieren med 8-2 i februar 1935. I «moderne» tid er den største seieren 5-0 til Barcelona på Nou Camp i november 2010. 


Hos TVkampen går du aldri glipp av El Clasico hverken på TV eller stream. 

27. Oktober – Camp Nou
Barcelona – Real Madrid

1. Mars 2020 – Santiago Bernabeu
Real Madrid – Barcelona