Premier League hovedkvarter Premier League-logoen utenfor hovedkvarteret i London. Foto: Isabel Infantes / AFP

Premier League 2020/21 – Hvem vinner?

Premier League 2020/21 nærmer seg slutten, og som forhåndsfavoritt har ikke Manchester City skuffet. Liverpool startet sesongen som regjerende seriemester, men har ikke klart å holde følge med den blå siden av Manchester. På forhånd spådde vi at Chelsea, Manchester United, Arsenal og Tottenham kunne hevde seg blant de beste.

Sesongen 20/21 startet brått med lite tid til forberedelser, mye grunnet pausen som ble tatt fra mars 2020. Det var bare en måned siden sesongavslutningen fant sted til den nye sesongen startet.

Premier League på TV med tider og kanaler

De samme favorittene igjen?

De siste to sesongene har Manchester City og Liverpool havnet på de to øverste plasseringene på tabellen. Liverpool er regjerende mestere, men forsterket ikke troppen noe særlig før den nye sesongen. Da ble det mørkt når flere av lagets viktige spillere ble skadet, noe vi har sett konsekvensene av.

Manchester City gikk for CL-tittelen forrige sesong, men falt overraskende mot Lyon i kvartfinalen. I Premier League ble det en andreplass med 18 poeng opp til Liverpool. Dessuten gikk de ut av FA-cupen, og klarte bare vinne Carabao Cup – en uvanlig City-sesong.

I årets sesong har de kommet til kvartfinalen der de vant første kamp mot Dortmund, mens de har en soleklar ledelse i ligaen.

For å forsterke laget hentet de Ferran Torres og Nathan Ake. Leroy Sane, Jack Harrison, David Silva og Claudio Bravo forlot klubben. Pep Guardiola og spillerne er på jakt etter revansje etter den mislykkede fjorårssesongen, og det er ikke lenge igjen før de får et så stort forsprang at det ikke er mulig å ta de igjen.


Kan Chelsea eller Man Utd utfordre?

Chelsea hadde forbud mot å signere nye spillere mellom 2019/20-sesongen, men den tidligere klubblegenden og gamle treneren, Frank Lampard, klarte å ta laget til en fjerdeplass og Champions League. Selv om han nå har mistet jobben rakk han før sesongen å forsterket laget betraktelig. De har et spennende lag med Timo Werner, Hakim Ziyech, Thiago Silva, Xavier Mbuyamba, Ben Chilwell, Malang Sarr og det tyske supertalentet Kai Havertz.

Det var en strålende start for Thomas Tuchel som gikk de første 10 kampene uten tap, før de raknet mot West Bromwich i starten av april. Det er liten tvil om at de er i stand til å nå en topp-3 plassering, selv om de nå ligger på Europa League-plassen. Chelsea er fortsatt med i Champions League, og etter første møte med Porto har de et godt utgangspunkt for å ta seg videre til semifinalen.

Man Utd har en kjempesesong

Manchester United hadde en 19/20 sesong som var todelt. Høsten var katastrofal etter å ha stanget igjen og igjen. I januar kom Bruno Fernandes inn, og få spillere har klart å vise seg frem like mye på så kort tid. Med Fernandes i laget tapte ikke United en eneste ligakamp i starten. På den andre siden røk de ut av tre semifinaler med Carabao Cup, FA-cupen og Europa League den sesongen.

Troppen til United ble forsterket med Van den Beek, og selv om han ikke har fått så mye spilletid har laget klart seg veldig bra med en trygg 2.plass. Framfor alt er savnet sterkt for et angrepsalternativ til Martial, der Greenwood nå har befestet sin posisjon, med Cavani som en mulig erstatter dersom han unngår skader. Forsvarslinjen kunne også hatt god nytte av et navn eller to til. En Champions League er omtrent garantert, men håpet om gull ser ut til å forsvinne når City tar enda flere steg, til tross for at de vant i Manchester-derby.

Hvor har vi Tottenham og Arsenal?

Etter å ha vært i Arsenal sin skygge har Tottenham-fans hatt mange anledninger til å juble, men nå ser det mørkere ut for Spurs-tilhengerne. Sesongen 19/20 ble ikke som man håpet på, selv om de endte opp over Arsenal på tabellen. Ponchettino fikk sparken og ble erstattet av Mourinho, men laget har ikke klart å løfte seg veldig mye. De avsluttet 19/20-sesongen med seks kamper uten tap. Spurs hentet inn Matt Doherty fra Wolves, Joe Hart på free transfer fra Burnley, og danske Pierre-Emile Højbjerg fra Southampton. Det føles ikke som dette er signeringer gjort for å ta Tottenham hele veien til Champions League, og de har noen viktige kamper foran seg.

For Arsenal så det plutselig lysere ut enn på relativt lenge, selv om det ikke kom frem i starten av sesongen. Mikael Arteta, den tidligere Arsenal-spilleren og assisterende trener til Guardiola, kom inn som ny manager. Det ble ingen flyvende start for den tidligere midtbanestjernen, men sakte og sikkert har Arsenal blitt bedre. De avsluttet 19/20-sesongen med å vinne FA-cupen. I den sesongens Community Shield presterte også «The Gunners» å beseire Liverpool på straffer. Nye signeringer før sesongen fra Arsenal var Gabriel Magalhaes, Willian, Pablo Mari, Cedric Soares og lånet av Dani Ceballos.

Nykommerne i Premier League 2020/21

I årets sesong er nykommerne lag som har spilt i den øverste divisjonen tidligere. Leeds, West Bromwich Albion og Fulham fant veien tilbake.

Leeds er det laget som vi forventet mest av denne sesongen. Sist de var i Premier League var i 2003. Med Bielsa som trener har Leeds imponert stort, og de har forsterket troppen betydelig. Rodrigo, Robin Koch, Jack Harrison, Joe Gelhart, Illan Meslier, Helder Costa, Charlie Allen, Cody Drameh og Sam Greenwood ble kjøpt inn for å kjempe flere sesonger i Premier League.

Det forventes ikke like mye fra Fulham og WBA i Premier League 2020/21, og begge er spådd til å rykke rett ned igjen. Det virker ikke som noen av disse troppene er sterke nok til å forsvare Premier League-plassen hele sesongen, og med unntak av Sheffield United som har hatt en mareritt-sesong, så er det de to nykommerne som ligger dårligst an.

Kan Leicester og Wolves være utfordrere til Europa-plassene?

Leicester vant Premier League etter en vanvittig prestasjon i 15/16-sesongen. Under forrige sesong så det veldig positivt ut i starten, og de klarte å utfordre alle lag. Formen skulle derimot avta, og etter en svak avslutning mistet «The Foxes» sin CL-plass. Nå har de hentet inn Timothy Castagne fra Atalanta, men mistet Ben Chilwell til Chelsea. Om Brendan Rodgers sine menn klarer en Europa-plass til neste sesong bør de være fornøyde, noe de frem til dette tidspunktet er.

Wolves tok store steg i 2019/20, og endte på syvendeplass. Før sesongen kom Fabio Silva fra Porto og Fernando Marcal fra Lyon. Det er to spillere som reelt kan forsterke troppen. Det skulle dessverre bli langtidsskade på Raúl Jiménez, og meste av angrepsjobben ble lagt på Adama Traoré. Den store spanjolen er vanvittig god, men har ikke klart å løfte laget til en kjempeplassering.

Hvem blir toppscorer og flest målgivende?

Ifølge spillselskapene var Pierre-Emerick Aubameyang favoritt til å bli toppscorer sammen med Harry Kane, selv om både Sergio Agüero og Mohamed Salah kunne være utfordrere. Andre spennende spillere som kan være med på leken er Timo Werner, Raheem Sterling, Sadio Mané og Jamie Vardy.

I starten var det Salah som var toppscorer, men Harry Kane som har vært skadet har satt fart og leder. På tredjeplass ligger Bruno Fernandes, etterfulgt av Leeds-spiller Patrick Bamford og Dominic Calvert-Lewin på Everton.

Når det kommer til målgivende pasninger var Kevin De Bruyne storfavoritt i Premier League 2020/21. Deretter Bruno Fernandes og Trent Alexander-Arnold. Også Salah og Riyad Mahres kan varte opp med noen målgivende pasninger, men det er Harry Kane som leder foran Bruno Fernandes og De Bruyne.