Den nye offside-regelen

Offside har hatt noen runder med kritikk etter introduksjonen av VAR, og nå er det nå snakk om at den kan bli endret. Dersom en kroppsdel som kan score mål er over offside-linjen blir det blåst, og med VAR er det ofte snakk om centimeter eller en tåspiss som annullerer målet.

Med den nye regelen vil du ikke være i offside dersom en kroppsdel som kan score mål er over offsidelinjen, så lenge du fortsatt har en kroppsdel som kan score mål på linje med forsvarsspilleren.

Om regelen blir vedtatt vil alt derfor bli snudd på hodet. Angrepsspilleren vil få mye mer rom enn tidligere.

Arsene Wenger presenterte forslaget

Arsene Wenger har hovedoppgaven med å utvikle fotball for FIFA i tillegg til at han sitter i styret hos International Football Association Board (Ifab).

Ifab er ansvarlig for det offisielle reglementet i fotball, så dette er helt klart interessant. Forslaget ble tatt opp under IFABs årsmøte, og der ble det bestemt at offside-regelen skal igjennom en grundig evaluering.

Vil ha betydning for fotball-EM

Dersom regelen blir innført får vi se om det skjer før fotball-EM starter i 2021. Det er liten tvil om at offside-dømming i mange tilfeller tar for lang tid basert på marginene, men om det å vende om på regelen faktisk hjelper gjenstår å se. Det blir i alle fall spennende å se om dette kan bli gjennomført.

VAR er kommet for å bli

Selv om det er veldig mange av oss som har sett ganske håpløse situasjoner med VAR er det kommet for å bli. Nå gjelder det å utvikle et system som fungerer uten feil, og selv om offside bare er en liten del av det er det potensiale til å forbedres. Vi kommer heller ikke utenom feildømming som vi dessverre ser ganske ofte, men kanskje de kan klare å komme opp med en smart løsning på dette også?