Sluttspill i EM 2020

Sluttspill i EM 2020 – Gjennomgang av mesterskapet

Vi fikk mange spennende kamper under sluttspill i EM 2020, og spenningen holdt seg helt frem til finalen i fotball EM 2021. Finalistene fra EM 2016 røk av turneringen før kvartfinalene, og det var Italia og England som var finalistene. Slik har det gått i gruppespillet, cupspillet gjennom mesterskapet.

Gruppe A | 1. Italia – 2. Wales
Sveits videre som beste 3-er

Gruppe B | 1. Belgia – 2. Danmark

Gruppe C | 1. Nederland – 2. Østerrike
Ukraina videre som beste 3-er

Gruppe D | 1. England – 2. Kroatia
Tsjekkia videre som beste 3-er

Gruppe E | 1. Sverige – 2. Spania

Gruppe F | 1. Frankrike – 2. Tyskland
Portugal videre som beste 3-er


Husk at du kan vinne 5000 kr ved å svare rett på 7 spørsmål om finalen i EM-spillet! Det er gratis å delta, enkelt å registrere seg og gjør det enda mer spennende å følge med på mesterskapet.


Slik har det gått med lagene i gruppespillet i EM 2020

Gruppe A: Italia endte først i gruppe A og gikk videre til 8.-delsfinalen der Østerrike ventet. Det gikk riktig vei for Italia som vant kampen i ekstraomganger. Italia fortsatt sitt mesterskap med å slå ut Belgia, etterfulgt av en spennende straffesparkkonkurranse mot Spania i semifinalen. Nå er det skal de spille EM-finale mot England.

Wales gikk videre med bedre målforskjell enn Sveits og møtte Danmark i sin åttendedelsfinale. Det ble et tungt nederlag for Wales. Danmark ble altfor sterke.

Sveits gikk videre og gjorde det store ved å slå ut Frankrike, en av årets store forhåndsfavoritter i 8.-delsfinalen. Sveits var nære å få til noe stort igjen, kom seg helt til straffespark mot Spania, men en overlegen spansk keeper sendte Sveits ut av sitt beste mesterskap noensinne.

Tyrkia tapte alle sine kamper og scoret bare ett mål.

Gruppe B: Belgia gikk fint videre i sluttspill i EM 2020, og deretter ventet Portugal, den regjerende mesteren i åttendedelsfinalen. Det ble bare ett mål da Thorgan Hazard fikk vise frem skuddfoten som sendte Belgia videre. Så skulle det være Italia som sendte Belgia ut av mesterskapet etter scoringer fra Barella og Insigne, selv om Lukaku scoret på straffespark.

Danmark hadde ikke fått et poeng før i siste kamp av gruppespillet, da de slo Russland. Danskene trenger litt tid på å finne flyten, og har tidvis veldig vakkert spill. Danmark slo som nevnt Wales, og har i tillegg slått Tsjekkia. De tok England helt til ekstraomganger, men etter et omdiskutert straffespark til Sterling var det Harry Kane som senket Schmeichel og avsluttet det danske eventyret.

Finland tapte mot Belgia og hadde -2 i målforskjell. Det var et lite håp om å gå videre som beste 3-er, men hadde trengt 2 mål og røk ut av sitt første EM.

Gruppe C: Nederland vant alle sine kamper og gikk videre som suveren gruppevinner, men så begynte det å spøke for de oransje som gikk på et sjokktap mot Tsjekkia i åttendedelsfinalen.

Østerrike vant over Ukraina for å sikre 2.-plassen i gruppa, men også de hadde problemer i 8.-delsfinalen mot Italia. Det var bare Ukraina som var igjen fra gruppen etter å ha gått videre som beste 3-er. Det antatt svakeste laget som gikk videre fra gruppespillet slo ut Sverige av EM, men tapte stort mot England i kvartfinalen.

Nord-Makedonia scoret i sine to første kamper i EM, men selv med heroisk innsats endte de gruppespillet med 0 poeng og -6 i målforskjell.

Gruppe D: England vant sin gruppe, men skulle støte på vanskelig motstand mot Tyskland i åttendedelsfinalen og Ukraina i kvartfinalen. Det taklet de fint og sto fortsatt uten baklengs dette mesterskapet. Det var ikke før Danmark i semifinalen at det første baklengsmålet for England skulle komme, og selv om det gikk helt til ekstraomganger er det finale for England.

Kroatia sikret en sterk 2.-plass i gruppa og ga lenge Spania kamp i deres åttendedelsfinale, men det holdt ikke helt inn.

Tsjekkia var beste 3-er og gjorde alt rett da de møtte Nederland. Det var derimot slutt på visa for Patrik Schick, som er femmålsscorer i EM, etter tap mot Danmark i kvartfinalen.

Skottland hadde bare trengt seier i siste kamp av gruppespillet for å gå videre, men det klarte de altså ikke.

Gruppe E: Sverige startet sterkt med uavgjort mot Spania på bortebane, før de sikret avansement etter seier mot Slovakia. De endte opp med å vinne gruppe F, men røk ut av EM mot Ukraina i 8.-delsfinalen. Det så lenge ut til at svenskene skulle klare å stå i mot presset og holde til straffesparkkonkurranse med 10 mann. Med to midtstoppere som slappet av og slapp et løp som førte til ukrainsk scoring ett minutt før omgangene var ferdigspilt.

Spania tok seg forbi Kroatia i en spennende åttendedelsfinale. Det ble også mye spenning i kvartfinalen mot Sveits som gikk helt til straffesparkkonkurranse. En blanding av dårlige straffer og godt keeperspill sendte Spania videre til semifinalen mot Italia. Selv om de hadde vunnet en straffesparkkonkurranse klarte de ikke to på rad, og laget som hadde første straffe vant i begge kamper.

Polen tapte mot slovakene og spilte uavgjort mot Spania. Sverige tok de siste poengene som sendte Lewandowski ut av turneringen i gruppespillet.

Gruppe F: I dødens gruppe var bare Frankrike sikret avansement før siste runde. I løpet av minutter lå både Tyskland og Portugal an til å ryke ut, men sånn ble det ikke. Frankrike vant gruppen, men gikk på et knusende nederlag mot Sveits da Mbappé bommet på den siste og avgjørende straffen.

Tyskland gikk ut av EM mot England, og med tanke på at det ikke ble noen scoringer mot England i denne kampen heller, var det lett å se at Everton-keeper Jordan Pickford har vært en av EMs beste keepere, foruten Donnarumma på Italia.

Portugal som gikk videre som beste 3-er røk ut mot Belgia i 8.-delsfinalen.

Ungarn var det svakeste laget i gruppa og gikk som forventet ut, selv om de hadde en veldig god kamp.

8.-delsfinaler program

26. juni
Wales 0 – 4 Danmark | Amsterdam
Italia 2 – 1 Østerrike (Ekstraomganger)| London

27. juni
Nederland 0 – 2 Tsjekkia | Budapest
Belgia 1 – 0 Portugal | Bilbao

28. juni
Kroatia 3 – 5 Spania (Ekstraomganger) | København
Frankrike 3 – 3 Sveits (Straffesparkkonkurranse) | Bukarest

29. juni
England 2 – 0 Tyskland | Glasgow
Sverige 1 – 2 Ukraina (Ekstraomganger)| London

Kvartfinaler EM 2021 kamper

2. juli
Sveits 1 – 3 Spania (Straffesparkkonkurranse)| St. Petersburg
Belgia 1 – 2 Italia | München

3. juli
Tsjekkia 1 – 2 Danmark | Baku
Ukraina 0 – 4 England | Roma

Semifinaler EM 2021 kamper

6. juli
Italia 4 – 2 Spania (Straffesparkkonkurranse) | London

7. juli
England 2 – 1 Danmark (Ekstraomganger) | London

Finale EM 2021

11. juli
Italia – England | London