Gazprom Arena stadium i Saint Petersburg. Russland. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Fem lag som kanskje kan overraske i Euro 2020

Euro 2020 omtales i norsk sammenheng gjerne som «EM i fotball 2021», og det kan være forvirrende for alle og enhver. Forklaringen er selvfølgelig at turneringen som kjent ble utsatt fra 2020, og nå spilles i juni og juli 2021. Likevel har vi en følelse av at de forskjellige årstallene kommer til å skape hodebry i lang tid fremover. Uansett, Norge kvalifiserte seg dessverre ikke til sluttspillet – men det gjorde 24 andre spennende lag. Av disse er 19 gjenganger som også spilte i 2016. 

Finland – nå skjer det endelig, eller? 

Finland og fotball er ikke noe som vanligvis henger tett sammen, men i november 2019 slo Finland til og kvalifiserte seg til Euro 2020. Finnene hadde prøvd å komme seg til VM eller EM hele 31 ganger før det – og aldri klart det. Nå er de altså klare for å spille med de store gutta, men hva skjer i gruppen sammen med Belgia, Danmark og Russland? Tja, både magefølelsen og tallene på Betsson odds tilsier for så vidt at finnene skal være sjanseløse. Samtidig har kanskje spillerne klart å holde motet oppe siden 2019, og du skal aldri undervurdere en «underdog».

Russland – på plass til tross et frynsete rykte

Russerne har som kjent slitt med et dårlig rykte når det gjelder doping innenfor en rekke forskjellige idretter. Derfor har Russland også vært utestengt fra en god del arrangement, men ikke Euro 2020. Som en kuriositet kan det nevnes at WADA mente at EM ikke var en «stor og viktig nok» begivenhet til å dekkes av utestengelsen. Akkurat den uttalelsen vil kanskje få det til å koke i toppen på mange fotballfans, men nå er russerne i hvert fall med. Noen kamper i gruppespill og kvartfinaler skal også spilles i St. Petersburg, noe som kanskje kan være en ekstra motivasjon?

Nord-Makedonia – den virkelige outsideren

Du skal selvfølgelig ikke avskrive noen helt før turneringen begynner, men debutanten Nord-Makedonia vil uten tvil slite i kampen mot mer etablerte lag. Det hadde selvfølgelig vært utrolig morsomt hvis nykommeren overrasker, men med odds på over 700 (!) ganger pengene for gevinst i Euro 2020 er det helt klart at det ikke er mange som tror på suksess.

Danmark – ikke en favoritt, men ikke umulig

Danmark er et lag som både i FIFA-rangeringen og hos bookmakere befinner seg litt mellom outsidere og favoritter. Det kan være en litt vanskelig situasjon å kjempe seg opp fra, men Danmark har en fordel i at de vil spille alle tre kamper i gruppespillet på hjemmebane. Belgia blir selvfølgelig en hard nøtt å knekke, men selv om vi har trukket fram både Finland og Russland som mulige konkurrenter over – på papiret er danskene sterkere.

Kroatia – også et stedt midt på treet

Kroatia har omtrent samme odds som Danmark hos bookmakere, og gruppespillet ser ikke umulig ut for kroatene. Både Tsjekkia og Skottland skal være greie motstandere, samtidig som England som spiller på hjemmeplan kanskje ikke er en drømmemotstander.

Til syvende og sist er det selvfølgelig vanskelig å spå om noen av disse lagene virkelig vil få det til sommeren 2021, men det hadde vært spennende hvis de etablerte gigantene får litt konkurranse i toppen.

Finn oversikten med kamper i fotball EM på tv, legg de til i kalenderen eller som alarm på telefonen, så går du aldri glipp av en kamp.