Petter Veland – Intervju

Årets Sportskommentator 2018 – Petter Veland

 16. januar 2019

Da vi leverte prisen fikk vi også muligheten til å stille Petter noen spørsmål, du finner hele intervjuet her. Vi fikk også muligheten til å stille Petter noen spørsmål, du finner hele intervjuet her!

Hvordan føles det å være Norges beste TV sportskommentator?

Jeg er veldig glad og ydmyk for å ha mottatt denne prisen. Det å vite at så mange fans setter pris på det jeg gjør motiverer meg til å gjøre en enda bedre jobb. Det er spesielt fordi når jeg ser på de andre kandidatene, så er dette personer jeg har fulgt i mange år og nå er jeg blant dem, og det gjør at jeg føler meg spesielt stolt.

Hva er toppkvalitetene til en fantastisk sportskommentator?

Det er ett, det viktigste elementet som ingen kan gjøre noe med – en stemme. Du har en stemme, en tone og en dialekt som du ble født med. Sant nok så kan du jobbe med den med fagfolk og trene den, men den såkalte «tv-stemmen» må møte seernes forventninger. Jeg kan enkelt gjøre forskjell mellom måten jeg snakker uformelt og når jeg jobber. For utenom det så er det en følelse av takknemlighet. Man må respektere og sette pris på fagfeltet sitt fordi det er en gave. Det er mange der ute som hadde sluttet i jobben sin umiddelbart om de kunne bli sportskommentatorer. Det er viktig å huske på at det ikke har noe å si om du kommenterer på en stor eller en liten begivenhet – om det måtte være FC Liverpool eller Spartak Moscow, så må jobben gjøres ordentlig uten unntak.

Hvordan startet du din kommentatorkarriere?

Det hele startet når TV2 fikk rettighetene til å vise La Liga for over 10 år siden. På den tiden så skrev jeg nyhetsartikler for spansk fotball. Nettsiden var ikke så populær, men de som var interesserte i akkurat denne kategorien kjente godt til den. Et team fra TV2 var ansvarlige for å rekruttere kommentatorer, og kom over mine tekster på nettsiden ved en tilfeldighet dagen før de fikk rettigheter for La Liga. De hadde ganske gode kommentatorer fra før, men på den tiden var La Liga fremdeles veldig upopulært. Alle kjente til FC Barcelona, Real Madrid og David Beckham, men ingen hadde spesialisert seg på spansk fotball. Så kanalen trengte noen til å fylle denne åpningen, og det var sjansen min. Jeg fikk tilbudet og takket ja.

Var det alltid din drøm å bli en kommentator?

Jeg har alltid ønsket å jobbe med fotball. Jeg prøvde ut mine ferdigheter som fotballspiller, men kom ikke like langt som jeg ønsket. Det var naturlig å gå over til å kommentere på noe jeg liker så mye, og før jeg begynte å jobbe for TV2 tok jeg utdanning i journalistikk, og det lønte seg veldig.

Har du noen gang gjort en feil mens du kommenterte, eller at tungen din krøllet seg?

Heldigvis har jeg aldri vært i en situasjon der jeg trodde mikrofonen var av når den egentlig var på – og jeg håper det aldri hender meg! I så fall må feilene jeg kan ha gjort være relatert til faktuelle ting. Jeg husker en situasjon som herjet på sosiale medier. Jeg sa at Sergio Ramos ikke mente å skade Mohamed Salah i finalen av Champions League, og jeg mener dette til dagens dato, men jeg vet om mange som er uenige. Det kan kanskje sees som «en feil» eller, som det var i dette tilfellet, bare en grunn til å skape en ganske spent situasjon på sosiale medier.

Hvilken sports begivenhet har du drømt om å kommentere på?

Finalen av Verdensmesterskapet! Det er den viktigste kampen for hele Norge, og hele verden ser på. Så det å kommentere på finalen av Verdensmesterskapet om tre, syv eller elleve år hadde selvsagt vært en drøm gått i oppfyllelse. Jeg vet ikke når – men jeg håper jeg kommer dit!

Hvis du måtte velge en spesiell begivenhet i 2018 som du kunne kommentert på – hvilket ville det blitt, og hvorfor?

UEFA Super Cup 2018 i Tallinn var ekstra spesielt for meg, og det var fantastisk å kunne kommentere på finalen mellom Real Madrid og Atletico Madrid. Det var en flott kamp hvor Atletico Madrid slo rivalene sine med 4-2, og for en som har satt søkelys på spansk fotball i 8 år var en slik begivenhet ekstremt spesiell.

Hvilken spennende sports begivenhet gleder du deg mest til i 2019?

Champions League – Det er årets beste sports begivenhet, med tanke på at det ikke er noe Verdensmesterskap eller Europamesterskap i år. Det er alltid noe spennende og uforutsett som skjer i Champions League – øyeblikk som da Barcelona slo Paris Saint-Germain 6-1 i 2017, et fantastisk dobbeltmøte mellom Real Madrid og Bayern München, eller Ronaldos straffe i det 97. minuttet mot Juventus. Og selvsagt finalen i 2018 med enda en spansk seier, som passer meg bra da spanske lag er de jeg følger i Europa. Hvis det er et spansk lag som spiller i Champions League så vet jeg at jeg skal jobbe den natten, for det er det jeg gjør.

Er det noe spesielt lag eller en lovende spiller der ute som vi bør følge med på i år?

Jeg tror at i Champions League så er det de vanlige mistenkte – det er tungt på toppen der. De store klubbene blir større og større, de rike klubbene blir rikere og rikere. Frem til 2-3 år siden var det alltid Real Madrid, FC Barcelona og Bayern München. Nå er det mer likestilt – vi har lag som A.S Roma som spiller i semifinalen, Liverpool kom til finalen sist sesong, og jeg personlig tror at Manchester City vil nå langt. Det vil også bli spennende å se Juventus, som nå har Ronaldo på laget. For å se hvem som tar troféet – det er det jeg gleder meg mest til.

Hvilken er din favoritt som du ønsker skal vinne Champions League i år?

Jeg sa Manchester City før sesongen startet, og da de fortsatt er med i turneringen står jeg ved dem, da jeg ikke endrer meningen min før det er teoretisk umulig. Jeg tror de har bevist hvor gode de er på banen i mesteparten av sesongen. Det de manglet i tidligere sesonger var erfaring, og med hver sesong de konkurrerer får de mer erfaring på toppnivå.

Kan noen konkurrere mot Barcelonas La Liga tittel denne sesongen?

Det ser mer og mer ut som Barcelona vil vinne La Liga. De ble betraktet av mange kommentatorer, inkludert meg selv, som favoritter i begynnelsen av sesongen. Vi er halvveis igjennom sesongen og Barcelona ligger 5 poeng foran Atletico Madrid og 10 poeng foran Real Madrid.

Jeg ser ingen grunn til å tro at Real vil samle opp 10 poeng i den siste delen av sesongen. Kan Atletico stenge åpningen? Ja, men det er også veldig usannsynlig.

Hvem støtter du i La Liga?

Villareal er mitt lag, og det er med dem gleden min med spansk fotball startet tilbake i 2001.

Hvem tror du vinner Premier League?

Vil det endelig bli året til Liverpool? Jeg tror faktisk at Manchester City vil vinne, for min egen skyld da jeg hadde dem som førsesongs favoritt, men jeg tror også at Manchester City er bittelitt bedre enn Liverpool når de spiller på sitt beste. Så de har fordelen. Skadeproblemene som Liverpool samler opp nå kan være skadelig. Laget til Liverpool er bra, men Manchester City har mer dybde, spesielt om Liverpool går dypt inn i Champions. Uansett hvilket lag som går lenger i Champions League, vil det være en stor faktor. Mangelen på energi og trøtthet fra de ekstra kampene i begge konkurransene vil være en stor faktor i tittelkonkurransen i Premier League.

Tror du Ole Gunnar kan sikre Champions League med Manchester United?

Sjansen er større nå sammenlignet med da han først ble ansatt. Han har tatt de maksimale 15 poengene, mens Arsenal og Chelsea begge har tapt poeng. Det er fortsatt en åpning, men de er nærmere 4. plass. Det jeg er mest usikker på er hvordan de vil komme tilbake etter deres første skuffelse. Nå smiler alle, og alle er glade fordi de har vunnet alle sine kamper, noen med hell og andre med flotte prestasjoner. Men hva skjer etter det første nederlaget? Hva skjer når smilene ikke er automatiske?

Hver Manchester United spiller smilte dagen Ole Gunnar Solskjær ble valgt. Ikke nødvendigvis fordi det var Solskjær som kom inn, men fordi de fikk fjernet Jose Mourinho. Med all respekt til Mourinho, han er en fantastisk trener, men det var åpenbart at noen spillere ikke likte ham. Den nye sjefen hjalp til med å frigjøre spenningen, bringe ny energi og en god atmosfære. Jeg ønsker å se hva som skjer når et resultat ikke går deres vei, og det vil skje før eller senere. De vil ikke vinne hver eneste kamp frem til mai, det er umulig, ingen gjør det. Sjansene er større, og oddsen for at de skal avslutte som topp 4 er lavere. Men fordi gapet var så stort, tror jeg ikke de vil klare det.

Den neste testen for United er Arsenal. Hva er sjansen for at de slår Arsenal i FA Cupen?

De har en veldig god sjanse da de er i sonen og alt kan gå deres vei. Marcus Rashford scorer, og David De Gea stopper alt. Kanskje deres første skuffelse er mot Arsenal, men med tanke på hvordan Manchester United har forbedret seg med Solskjær, og da de spiller mot Arsenal i en periode av liten nedgang i prestasjon og resultater, tror jeg de er favoritter.

Fra ditt perspektiv, vil du si at Ole Gunnar Solskjær eller Mario Pochettino passer best for Manchester United?

Om vi tar bort det faktum at jeg er norsk og ser på dette objektivt, så tror jeg Pochettino er en bedre trener om man ser på sjefserfaring og på hva de har oppnådd. Med all respekt til Ole Gunnar Solskjær, han kan bli en toppsjef i fremtiden, men om jeg var direktøren for Manchester United og hadde valget mellom Ole Gunnar og Pochettino for et 5 årsprosjekt, ville jeg valgt Pochettino. Men så kommer min norske partiskhet frem, og da Ole Gunnar har spilt for United har han noe som Pochettino ikke har, og det er et godt forhold til klubben, fansen, og å være helten som scoret det vinnende målet i finalen av Champions League i 1999. Man bør ikke undervurdere den mentale og psykologiske verdien av det. Pochettino har nesten ett tiårs erfaring som trener og som sjef i Spania og England, så det er mitt klare valg.

Hvor vanskelig blir det for Manchester United direktøren Ed Woodward å ikke velge Ole Gunnar Solskjær om han har en god sesong?

Så klart, om Ole Gunnar fortsetter å samle opp gode resultater, tar 4. plass i ligaen, slår PSG og når langt i Champions League, så lager han en veldig bra søknad for jobben. Jeg tror at United valgte ham av en grunn, for å øke moralen og bringe tilbake et smil til klubben med hans personlighet, natur og historie som en populær spiller. Han har også trenet Paul Pogba i fortiden. Alt dette har hjulpet til å peke ting i riktig retning, og om resultatene fortsetter der så er det en god sjanse for at han vil fortsette. 

Overføringsvinduet i januar er åpent – hvilke rykter har du hørt?

Det ser mer og mer ut som store spisser vil bytte klubb. Harry Kane har blitt skadebegrenset i hvert fall frem til mars, og Son spiller i Asia, så det er behov hos Tottenham. Barcelona har solgt Munir El Haddadi, og Sevilla trenger noen til å støtte Luis Suarez som spiller i hver kamp og trenger en back-up. Real føler presset til å bevege seg på markedet og erstatte Cristiano Ronaldo helt – Karim Benzema brakk fingeren sin i sin seneste kamp og Mariano Diaz som ble signert av Lille fortsetter å bli skadet. De avsluttet sin seneste kamp med to veldig unge spisser, Brahim Días og Cristo Gonzáles, på banen. Chelsea har spisser på markedet, og ønsker å selge Morata tilbake til Spania. Dette kan være avtalen som skaper en domino effekt av overføringer, med Higuain som flytter til Chelsea. Maxi Gomez scorer bra for Celta Vigo og kan også flyttes.

Jeg hørte et rykte om at Hazard kan forlate Chelsea, hva er dine tanker om det?

Eden Hazard vil være vanskelig å erstatte. Jeg tror ikke man direkte kan erstatte ham med en annen spiller, og Chelsea ville måttet endret sin formasjon, filosofi og måten de tilnærmer seg kamper på. Om han går er det mer logisk å gjøre flere endringer hos klubben da en direkte erstatning ikke finnes.

Det er mange lag som sliter med forsvaret sitt. Arsenal og United har sluppet inn for mange mål, men er det altså mangel på tilgjengelige forsvarere? Hvem vil klare å styrke bak, og hvem er det mest sannsynlig at blir flyttet? 

Manchester United har den beste muligheten grunnet deres styrke av å være en stor klubb med enorme pengesummer til å gjøre store signeringer, mer enn Arsenal, Chelsea og mer eller mindre alle. Klubbens historie vil gi dem en fordel. Jeg kaller dem en sovende kjempe med tanke på hva de gjorde på slutten av 90-tallet, og frem til 2010. De har vært lavt presterende for 3-4 sesonger, og illusjonen av å være del av et prosjekt til å ta United tilbake til toppen vil overbevise spillere til å bli med dem til tross for at de har avsluttet på 7., 4., 2. plass og er for øyeblikket på 5. plass i Premier League.

Lucas Hernández, Toby Alderweireld og Diego Godin er forsvarere som bør bli linket med en flytting. Diego Godin har ikke fornyet kontrakten sin med Atletico Madrid, som utgår i juni, og vil bli tilgjengelig på slutten av sesongen. Toby Alderweireld er konstant linket med United og jeg tror at han har en veldig lav utkjøpsklausul. Lucas Hernandez kan bli tilgjengelig, med definisjon har alle spillere i Spania en utkjøpsklausul, og om du overbeviser spilleren har du en veldig god sjanse til å signere dem. Hernandez har en klausul på 80 millioner euro, som ikke er så mye med tanke på hva Liverpool har betalt for Van Dyke og Alisson, og det er tydelig at forsvarere blir mer verdifulle i kampen. Fortsatt ikke like høyt som angripere som Neymar Jr eller Coutinho, men gapet stenges.