Wimbledon Centre Court Photo by Carlo Bazzo on Unsplash

Status før kvartfinalene i Wimbledon

Den første uka med tennis er ferdigspilt i Wimbledon, og det begynner virkelig å dra seg til på gresset i London. Denne uken kan vi se fram til avslutningen på turneringen, med flere potensielle godbiter på programmet.

Se oversikten over Wimbledon på TV og stream her.

På vei mot ny drømmefinale mellom Djokovic og Nadal?

Den første uka har ikke bydd på for store problemer for de to stjernene, som til sammen bare har tapt tre sett på sine fire første kamper. Motstanden har så langt ikke vært for avskrekkende, men Djokovic kan se fram til en interessant duell i sin kvartfinale mot den unge italieren Jannik Sinner. 

Nadal på sin side kan se fram til å bryne seg på den hardtserverende amerikaneren Taylor Fritz, som er i sin aller første kvartfinale i en Grand Slam. Tidligere i år vant 24-åringen Indian Wells på hjemmebane mot nettopp Nadal, så det er med andre ord en spiller som spanjolen ikke bør ta lett på om drømmen om en ‘Calendar Slam’ skal leve videre.

Selv om det enda ligger en uke med spenning foran oss begynner håpet å stige om at vi igjen kan få se to av sportens aller største profiler barke sammen i nok en finale.

Norrie britenes eneste gjenværende håp

Britene hadde særlig forventninger til spillere som Andy Murray og Emma Raducanu, men skuffende nok ble begge slått ut tidlig i turneringen. Etter at Heather Watson røk ut i fjerde runde står hjemmefansen nå bare igjen med én eneste spiller i single: 26 år gamle Cameron Norrie, som faktisk bare har representert Storbritannia siden 2013.

Dette er første gang i karrieren at Sør-Afrika-fødte Norrie har nådd en kvartfinale i en Grand Slam, og på veien dit har han vunnet i strake sett i tre av fire matcher. Skulle han vinne neste kamp mot belgeren David Goffin kan det vente en duell mot selveste Novak Djokovic på centre court i semifinalen.

Mannefall på kvinnesiden

Resultatene har mildt sagt ikke gått som ventet i kvinnenes turnering så langt. Det største sjokket fant sted i tredje runde, hvor den polske verdensener Iga Swiatek tapte for første gang på 37 kamper mot franske Alice Cornet. Hun klarte dermed ikke å forbedre sin personlige bestenotering i Wimbledon fra fjoråret, hvor hun nådde fjerde runde.

Serena Williams gjorde et etterlengtet comeback fra skade etter nesten ett år, men måtte gi tapt allerede i første runde mot franske Harmony Tan. Landskvinne Coco Gauff hadde ikke særlig mer hell, som måtte gi tapt i tredje runde for en annen ung og lovende amerikaner i form av Amanda Animisova. Tidligere Wimbledon-vinnere som Kerber, Muguruza og Kvitova sa også takk for seg allerede i løpet av den første uken.

Man står dermed igjen med tunisiske Ons Jabeur som den eneste spilleren blant topp 10 på kvinnesiden, mens rumenske Simona Halep er den mest meriterte blant de åtte gjenværende. Hun har allerede to GS-titler å vise til, og må nå regnes som favoritt. Som vi allerede har sett kan derimot alt skje i årets utgave av Wimbledon.

Slik spilles kvartfinalene

Kvartfinalene skal spilles henholdsvis tirsdag og onsdag, med fire kamper for menn og kvinner per dag. Vi kan glede oss til følgende oppgjør:

Tirsdag:

Tatjana Maria – Jule Niemeier

Den heltyske duellen er helt klart turneringens mest uventede oppgjør. På deres side av tablået fant man spillere som Kontaveit, Watson, Ostapenko og Sakkaria, men alle som en har de snublet på veien.

Det har banet vei for de to tyskerne er ranket som nr. 97 og 103, og en av dem kan altså se fram til å ta steget helt til semifinalen i en Grand Slam.

Novak Djokovic – Jannik Sinner

Serberen har ikke blitt satt særlig på prøve så langt, men det kan endre seg i kvartfinalen. Den unge italieneren imponerte stort ved å slå ut tenåringen Carlos Alcaraz i forrige runde, og har bare gitt bort tre sett så langt i turneringen.

Den tidligere verdenseneren er uten tvil favoritt, men det blir spennende å se hva en uredd Sinner kan få til mot turneringsfavoritten.

Cameron Norrie – David Goffin

Hjemmefansen har som nevnt nå bare Norrie igjen å heie på. Han har vist bra spill så langt, og med publikum på sin side kan han bli løftet enda et steg videre.

På motsatt side venter erfarne David Goffin, som sjelden har levert topp resultater i Grand Slams. Han har dog en kvartfinale fra sin forrige Wimbledon-deltagelse 2019 å se tilbake på. Begge spillere kjemper om sin aller første semifinale i en Grand Slam.

Marie Bouzkova – Ons Jabeur

Tunisiske Ons Jabeur baner vei for et helt kontinent med sine prestasjoner. Hun har enda til gode å tape et sett i årets turnering, og skal prøve å overgå fjorårets Wimbledon hvor hun røk ut i nettopp kvartfinalen.

Tsjekkias Bouzkova har ikke vært stort dårligere med bare ett tapt sett til nå, og før årets Wimbledon hadde hun aldri kommet lenger enn andre runde i en Grand Slam.

Onsdag:

Christian Garin – Nick Kyrgios

Chileneren Garin er vanligvis best på grusen, men denne gang har han overrasket alle ved å ta seg helt til kvartfinalen på Wimbledon-gresset. I forrige runde imponerte han stort ved å snu 0-2 til 3-2 mot australske de Minaur, og nå venter en annen spiller fra ‘down under’ i kvarten i form av Nick Kyrgios.

Den karismatiske aussien var sist i en kvartfinale i Wimbledon i 2014, nå er spørsmålet om han kan riste av seg en vond skulder som virket å plage ham i forrige kamp mot Nakashima.

Ajla Tomljanovic – Elena Rybakina

Kasakhstaneren Rybakina har måttet kjempe hardt i flere kamper, men har enda til gode å tape et sett på sin vei til kvartfinalen.

Hun har blant annet slått ut tidligere US Open-vinner Bianca Andreescu, nå skal hun bryne seg på kroatisk-australske Tomljanovic som sist var i en Grand Slam-kvartfinale på hjemmebane i 2014. Begge hennes to foregående kamper har gått til et avgjørende sett, vil hun ha nok krefter igjen til å nå en historisk semifinale?

Taylor Fritz – Rafael Nadal

Amerikanske Fritz er en annen spiller som har klart å ta seg til kvarten uten å tape et eneste sett, og kun to ganger har et sett gått til tie-break.

Han har derimot ikke vært i nærheten av å møte en spiller av kaliberet til Nadal så langt, men han satte faktisk spanjolen på plass i finalen i Indian Wells i mars. Skal amerikaneren også sette en stopper for Rafas drøm om en Calendar Slam?

Simona Halep – Amanda Anisimova

Rumenske Halep er den eneste gjenværende spilleren på kvinnesiden som tidligere har vunnet en Grand Slam – French Open i 2018, og Wimbledon i 2019. Grunnet skade var hun ikke i stand til å prøve å forsvare sin tittel i fjor, men nå virker hun å være på full fart tilbake mot verdenstoppen.

Hennes amerikanske motstander kom helt til semifinalen i French Open i 2019 som 17-åring, nå står hun foran sin livs oppgave mot den tidligere verdenseneren.