Håndball

Tidenes beste mannlige håndballspillere

Selv om håndball er en lagidrett, har den alltid vært formet av individualister. Noen spillere viser seg fram i de avgjørende øyeblikkene, og kan holde liv i laget i de tyngste stunder. Under håndball-VM 2021 prøver de moderne superstjernene sette sitt preg på turneringen, og her får du en oversikt over tidenes beste mannlige håndballspillere. Kjenner du til alle?

Nikola Karabatić: Tidenes beste?

Dette er et logisk valg. Ingen andre spillere har dominert verdenshåndballen som denne playmakeren gjorde i et tiår. Selv om han er sønn av kroatisk far og serbisk mor, så flyttet de til Frankrike da Karabatić var 3 år, og han bestemte seg tidlig for å spille for franske landslaget. Han har hjulpet Equipe Tricolore til ufattelige titler. Han ble 4 ganger verdensmester (2009, 2011, 2015, 2017), 3 ganger europamester (2006, 2010, 2014) og har to olympiske gullmedaljer (2008, 2012) å se tilbake på.

I tillegg til suksessen på landslaget har 36-åringen oppnådd det som er å oppnås på klubbnivå; tre Champions League-titler (2003, 2005, 2015), seriegull i Frankrike (12), Spania (2) og Tyskland (4) er blant karrierens høydepunkter.

Karabatić har blitt kåret til året håndballspiller ved tre anledninger, noe bare én annen spiller har klart. For øyeblikket spiller han på Paris Saint-Germain sammen med sin yngre bror Luka, som regnes som en stor og allsidig leder.

Ivano Balić

Håndballens Mozart. Da Ivano Balić var på banen kunne det se ut som han stort sett kjedet seg. Det var derimot impulsive handliger i form av pasninger og kast, som satt forsvarsspillere helt ut av spill. Balić var uten tvil unik. Han har en karriere med utnevnelser, derav to som verdens beste håndballspiller, og MVP i seks store turneringer på rad. I tillegg ble han kåret til tidenes beste mannlige håndballspiller av IHF.

Han var kjent for sitt lange hår og tredagersskjegg, og ledet Kroatia til VM i 2003 og OL-gull i 2004. Han opplevde imidlertid også harde nederlag i viktige kamper. Disse får Balićs landslagskarriere til å virke ufullstendig. Også på klubbnivå ble han aldri en stor hit. Han kom seg bare til Champions League-finalen én gang.

Domahj Duvnajk

Ufullkommenhet i landslagsdrakta gjelder også for neste på lista, Dumagoj Duvnjak. Kroaten har allerede vunnet Champions League to ganger (2013 med Hamburg, 2020 med THW Kiel). Han ble kåret til turneringens beste spiller i EM 2020 og i Bundesliga i 2013 og 2020. I likhet med Balić mangler han imidlertid den store tittelen på landslaget.

Duvnjak pådro seg mange langvarige skader gjennom karrieren. Med dette i bakhodet, i tillegg til hans prestasjoner som spiller, gjør at han utvilsomt fortjener en plass på listen over en av tidenes beste mannlige håndballspillere.

Mikkel Hansen

Foruten Karabatić er den store dansken den eneste spilleren som har blitt kåret til årets beste håndballspiller ved tre anledninger. Med Danmark har han vunnet VM i 2019, EM i 2012 og OL i 2016. Hansen er preget av sin robuste kroppsbygning og tøffe spillestil.

31-åringen har fortsatt ikke vunnet Champions League-tittelen, og har siden 2016 prøvd å bryte forbannelsen i Paris.

Thierry Omeyer

Det faktum at Frankrike ofte var øverst på pallen mellom 2006 og 2017 kan først og frems skyldes en mann; Thierry Omeyer. Selv om han ofte ble undervurdert som keeper, så var han den store matchvinneren i de største kampene. Han voktet buret til THW Kiel fra 2006 til 2013, og var med å vinne tre av sine fire Champions League-titler for laget.

Frankrike har ikke vunnet en tittel etter at han gikk av ga seg på toppnivå i 2017.

Tidenes beste mannlige håndballspillere; tre nye kandidater

Når vi har nevnt Omeyer så fortjener også Niklas Landin noen ord. Dansken var en kjempe under VM i 2019. Med en redningsprosent på 38% var han turneringens beste keeper. Landin spilte også en nøkkelrolle i THW Kiels Champions League-suksess i 2020. Det ble 14 redninger i finalen, i tillegg til at han har OL-gull å se tilbake på.

En annen Kiel-spiller vi setter spesielt stor pris på er Sander Sagosen. Den norske stjernen har utviklet seg til å bli en av sportens mest fryktede skyttere, og har vært en vanvittig playmaker de siste to sesongene. Norge kan takke Sagosen for første VM-medalje i 2017, etterfulgt av et nytt sølv i 2019, og bronse i 2020.  Om han fortsetter slik kan han fort ende opp helt på toppen av denne listen.

Siste spiller vi ønsker å nevne er Luka Cindric, som ledet Vardar til Champions League-gull i 2017. Han ble kåret til årets spiller av EHF det året. Han fant veien til Barcelona, og tapte Champions League-finalen den sesongen. Til tross for at han er litt mindre enn de andre, så er han vanskelig å stoppe uten å gjøre feil.

Håndball live

© TVkampen.com – Håndball på TV