Returkampen mellom Rosenborg og Maribor

Foto: AFP

Tirsdag 19.00 møter Rosenborg Maribor i returkampen som kan være verdt 250 millioner kroner når de prøver å kvalifisere seg til Champions League. Det blir i så fall første gang på 12 år. Ikke siden 2007 har Rosenborg spilt i det gjeve selskap. Nå har de alle tiders mulighet.

Fantastisk utgangspunkt fra Slovenia

Rosenborg skaffet seg et fantastisk utgangspunkt da de vant det første oppgjøret 3-1 på bortebane i Slovenia. Det var klasseforskjell på lagene, men trønderne fikk ikke hull på byllen før i det 49. minutt ved Aleksander Søderlund. Bare 14 minutter senere var Søderlund på farten igjen og sørget for at det sto 2-0 til gjestene etter å ha stanget ballen i mål fra bakerste stolpe. Dermed har han skåret fire mål så langt i Champions League-kvalifiseringen. Maribor reduserte deretter ved Marco Tavares, før kaptein Mike Jensen satte spikeren i kista.

Et lite skår i gleden var det at stopperkjempen Tore Reginiussen måtte ut med skade i første omgang.

“Et godt utgangspunkt, men det er lang fra avgjort”, sa Rosenborg-trener Eirik Horneland etter kampen og bedyrer at Maribor kan være livsfarlige om de blir sluppet til. Likevel skal det sies at dette er et fantastisk resultat for trønderne og de er storfavoritter til å gå videre til neste og siste runde av kvalifiseringen.

Ikke bare er Rosenborg storfavoritter til å gå videre men de er også favoritter til å vinne hjemmekampen om vi tar en titt på bookmakerne. Betsson odds gir deg i skrivende stund 1,78 for hjemmeseier, 3,60 for uavgjort og hele 4,20 for at slovenerne skal vinne på Lerkendal.

Kunne hvile spillere i serien

Rosenborg gjorde flere endringer fra laget som møtte Maribor da de tok imot Tromsø på Lerkendal lørdag. Aleksander Søderlund var blant spillerne som ble hvilt og i stedet fikk ungguttene Emil Konradsen Ceïde (17) og Erik Botheim (19) sjansen fra start. Med en overbevisende 3-1 ledelse til pause kunne trønderne spare kaptein Mike Jensen i den andre omgangen. Ti minutter før slutt kunne også Pål André Helland hviles de siste snaue 10 minuttene i kampen som endte 5-2 til hjemmelaget.

Fokuset må opprettholdes

Selv om det var klasseforskjell mellom de to lagene i Slovenia er fokuset nødt til å opprettholdes for trønderne. Får Maribor en tidlig skåring i kampen kan alt skje. Dersom Rosenborg klarer å holde samme energi og intensitet som på bortebane skal det mye til for at Maribor skal ha en sjanse.

Neste runde

Med seier mot Maribor sammenlagt vil Rosenborg i det minste være kvalifisert til gruppespillet i Europa League. I den siste kvalifiseringsrunden til Champions League venter enten Dinamo Zagreb fra Kroatia eller Ferencváros fra Ungarn. To lag som det absolutt bør være mulig å slå for trønderne. Det er mange år siden Rosenborg har vært såpass heldige med trekningen. Til sammenligning kunne de møtt lag som Basel, Celtic, Young Boys eller Olympiakos om de hadde vært uheldige.

Dinamo Zagreb skal absolutt ikke undervurderes, men med 1-1 hjemme mot Ferencváros er det et spørsmålstegn om de i det hele tatt klarer å ta seg videre til neste runde.

Uansett om det blir Europa League eller Champions League for Rosenborg blir det en spennende høst i vente for norsk fotball. Likevel har Rosenborg en unik mulighet til å ta seg til Champions League dette året. Det hadde betydd enormt mye, og ikke bare sportslig. Totalt står det hele 250 millioner kroner på spill. Kan det bli Rosenborgs 12. deltakelse i Champions League denne høsten? Først må i hvert fall jobben fullføres hjemme mot Maribor tirsdag kveld. Kampen vises på TV2 Sport 1 og Sumo 19.00.