EM-kvalifisering for kvinner

Foto: AFP

Fotball-EM for kvinner i 2021 skal arrangeres i England og kvalifiseringen til mesterskapet begynner høsten 2019. Norge har kommet i kvalifiseringsgruppe med Wales, Nord-Irland, Færøyene og Hviterussland, så det burde gå greit å sikre seg en plass i det kommende europamesterskapet. 

EM i fotball for kvinner for 13. gang

Det kommende mesterskapet blir nummer 13 i rekken. Det første offisielle europamesterskapet ble avviklet i 1984, og siden 1997 er det blitt spilt EM hvert fjerde år. Mellom 1984 og 1993 ble det også spilt bronsefinale, men siden 1995 har begge de to tapende semifinalistene blitt tildelt bronsemedaljen.  Den store mesterskapgrossisten er Tyskland med hele 8 EM-gull, hvorav 6 strake mesterskap i perioden 1995-2013. Kun tre andre land land har sikret seg EM-tittelen. Det er Sverige og Nederland med et mesterskap hver samt Norge med 2 EM-titler. 

Norge har flest medaljer fra EM i fotball

Selv om Tyskland har forsynt seg grovt av gullmedaljene, så er det faktisk Norge som har flest medaljer fra fotball-EM for kvinner. Med 2 gull, 4 sølv og 3 bronsemedaljer, har Norge en medalje mer enn Sverige og Tyskland som har 8. Danmark følger deretter med 6 EM-medaljer. Et morsomt poeng er at det også er alt eller ingenting for tyskerne, siden alle medaljene altså er i gull.

Norge har mye å bevise etter EM 2017

Norge ble europamestere på hjemmebane i 1987 og gjentok bragden i 1993, men under det siste mesterskapet i 2017 ble det en skikkelig nedtur. Vertslandet Nederland vant EM etter å ha beseiret Danmark 4-2 i finalen, mens Norge ikke engang kom seg videre fra det innledende gruppespillet. Faktisk endte Norge sist i gruppen med 0 poeng og 0 mål. Det var dette mesterskapet som fikk Ada Hegerberg til å forlate landslaget i frustrasjon. Damelandslaget gjorde en god innsats under VM i 2019 med en miks av unge og mer etablerte spillere. Mange av damene spiller nå for store utenlandske klubber i England, Frankrike og Spania, og med en retur fra Hegerberg vil Norge i høyeste grad tilføres enda mer spisskompetanse sammen med andre unge spillere som Caroline Graham Hansen og Karina Sævik.

Få full oversikt over EM-kvalifiseringen her