De beste norske fotballspillere de siste 20 årene, og hva de gjør i dag

Det er mange nordmenn med stor suksess i utlandet, og de mest kjente har hatt noen sesonger i Premier League-klubber. I denne listen ser vi på de beste norske fotballspillere de siste 20 årene, og hva de gjør i dag.

8. Joshua King (28)

Det er en stund siden Norge hadde de virkelig store stjernespillerne i Premie League. Joshua King må imidlertid kunne sies å være på stjernehimlen i Premier League-universet. På Bournemouth har han levert stabilt og godt de siste årene, og den norske spissen har for lengst blitt en publikumsyndling.

Oslogutten startet proffkarrieren sin i England da han ble kjøpt fra Vålerenga av Manchester United i 2008. Etter å ha blitt bortlånt til ulike klubber i både England og Tyskland signerte han permanent med Bournemouth i 2015. Resten er historie, og vi tror på flere gode år i hans karriere.

7. John Carew (40)

John Carew trenger neppe noen nærmere introduksjon. Spissen fra Lørenskog har en lang karriere bak seg for mange av de største klubbene i Europa, og fortjener definitivt en plass på listen over de beste norske fotballspillerne de siste 20 årene.

Etter å ha startet karrieren i hjemklubben Lørenskog gikk turen til Vålerenga via Rosenborg og deretter ut i Europa til Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke City og West Ham United.

Carew var også i en årrekke en klippe på det norske landslaget med 24 mål på 91 landslagskamper.

Etter at Carew la fotballskoene på hylla har han hatt en relativt suksessfull karriere som skuespiller, der hans kanskje mest kjente rolle kom i 2018 i fotballserien Heimebane.

Carew er også frontfigur for spillselskapet ComeOn, et samarbeid som ikke har vært helt uten kontroverser. 40-åringen har også gjort det sterkt som eiendomsinvestor og er stadig å finne som ekspertkommentator på norske fotballsendinger.

6. Tore André Flo (46)

Det er så vidt Tore André Flo får en plass på denne listen over beste norske fotballspillere de siste 20 årene. Det er ikke fordi han ikke var en god spiller, men fordi hans storhetstid nok var på 90-tallet. Fra 2000-tallet var karrieren litt på hell, og etter overgangen fra Chelsea til skotske Rangers scoret han 29 mål på 53 kamper. Salgssummen på 12 millioner pund gjorde han forøvrig den gang til tidenes dyreste norske spiller.

Siden 2010 har spissen fra Stryn drevet sitt eget fotballakademi i England, og han er stadig å se som ekspertkommentator på norske fotballsendinger.

5. Erling Braut Håland (19)

Alle snakker om Erling Braut Håland om dagen. Etter tidenes sesong for østerrikske Red Bull Salzburg gikk måltyven til Bundesliga-klubben Borussia Dortmund etter en ny norsk rekordovergang (20 millioner euro) i 2019. I sesongen 2019/2020 ble 19-åringen den første tenåringen til å score i fem kamper på rad i UEFA Champions League. Her har han fortsatt målscorersuksessen, og har på kort tid etablert seg som en av de absolutt største tyske stjernene.

2019 ble også året der 19-åringen fra Bryne debuterte på det norske landslaget. Siden Håland er født i Leeds i England kunne han i teorien velge om han ville spille for England eller Norge. Heldigvis valgte han de røde, hvite og blå og vi gleder oss til å følge kometkarrieren til Håland videre.

4. Ole Gunnar Solskjær (47)

Det er liten tvil om at Ole Gunnar Solskjær er en av tidenes beste norske spillere. Selv om en stor del av karrieren til Solskjær var på 1990-tallet fikk nordmannen også med seg en god del av årene fra 2000 og utover.

Som superinnbytter for Manchester United, og en av Sir Alex Ferguson sine absolutte favorittspillere, vant «the baby-faced assassin» Premier League i 2000, 2001, 2003 og 2007. Dessverre tok karrieren i United slutt før den burde på grunn av skader, men Solskjær står fortsatt igjen som en av de virkelig store legendene på Old Trafford.

Det kanskje mest legendariske øyeblikket i nordmannens karriere er vinnermålet han scoret på overtid mot Bayern München i CL-finalen i 1999.

Etter å ha gjort stor suksess som trener for Molde hadde Solskjær et mindre vellykket opphold som trener i Premier League for nedrykksklubben Cardiff.

Han fikk imidlertid sin revansj som manager for gamleklubben Man. United etter at José Mourinho fikk sparken i 2018.

3. Ronny Johnsen (50)

Med en internasjonal karriere som strekker seg fra 1995 til 2005 er det liten tvil om at Ronny Johnsen er en av de beste norske fotballspillerne de siste 20 årene.

Selv om 50-åringen hadde sin storhetstid på 90-tallet fikk nordmannen med seg hele to ligatitler for Manchester United før turen gikk videre til Aston Villa. I tillegg spilte Johnsen for Besiktas og Newcastle United.

Han avsluttet karrieren i Vålerenga, og var kaptein for det norske landslaget hele 62 ganger.

2. Brede Hangeland (38)

Brede Hangeland er en av de norske spillerne som har hatt den aller mest imponerende karrieren. Som nøkkelspiller i FC København tok han den internasjonale fotballscenen med storm før turen gikk videre til verdens hardeste liga, som spiller for Fulham i Premier League. Her ble han kåret til banens beste allerede i debuten, og han fikk æren av å være klubbens kaptein i flere år. Med 8 mål på 217 kamper for Londonklubben er Hangeland fortsatt elsket av fansen i England.

Kaptein var han også for det norske landslaget, og her scoret centrebacken 4 mål på 91 kamper totalt.

Karrieren ble avsluttet i Crystal Palace der han spilte fra 2014 til 2016.

I dag er Hangeland er en populær ekspertkommentator på norske fotballsendinger.

1. John Arne Riise (39)

Mens John Arne Riise her hjemme kanskje er mest kjent for å ha skapt en rekke underholdende medieoppslag de siste årene, er han i utlandet først og fremst husket som en meget dyktig fotballspiller.

Det er liten tvil om at Riise fortjener en plass på denne listen. Allerede som 19-åring fikk han sitt gjennombrudd på A-laget til Monaco, og under karrierehøydepunktet i Liverpool scoret forsvarsspilleren med den giftige venstrefoten 31 mål på 234 kamper.

Nordmannen har vunnet både UEFA-cupen, FA-cupen og Champions League for Liverpool, og er en ekte legende i den engelske byen. Man skal heller ikke glemme gode sesonger for både Roma og Fulham.

TV-kjendis har han også blitt, gjennom sin deltakelse i TV-serien Bloggerne. Med kone, barn og et nyinnkjøpt hus smiler livet for 39-åringen. Som ambassadør for Betsson er Riise sitt ansikt også ofte å se på norske TV-skjermer i forbindelse med ulike TV-reklamer.