
Tour de France 2022 – Les deg opp før årets ritt
Tour de France 2022 blir den 109. utgaven av verdens største sykkelritt. I år vil starten for første gang noensinne være i vårt naboland Danmark, som skal ha de tre første etappene. Under vil vi se nærmere på de viktigste etappene, hvem som er favorittene til den gule trøyen og hvilke nordmenn som skal sykle rittet.
Her kan du se Tour de France på TV og stream.
Tour de France 2022-ruten
I år kan vi se fram til å følge en aldisig og balansert rute i Tour de France, med noe som vil passe for alle typer ryttere. Vi har sett oss ut noen av de viktigste etappene å få med seg i årets ritt.
1. etappe: København – København, 1. juli

Tour de France 2022-showet starter i gatene i den danske hovedstaden med en individuell tempoetappe. Rytterne skal blant annet ta seg forbi Parken, den lille havfrue og Amalienborg, før det blir målgang ved Rådhusplassen.
Ruten er paddeflat, og passer spesialister som virkelig kan trykke til. Profilen passer særlig en rytter som regjerende verdensmester i tempo, italieneren Filippo Ganna. En annen utfordrer til den første gule trøyen er nederlandske Wout van Aert og og den sveitsiske tempomesteren Stefan Küng. Danskene har også ryttere som kan kjempe om gult på åpningdagen, som Kasper Asgreen.
2. etappe: Roskilde – Nyborg, 2. juli

Det blir spektakulørt på den andre etappen, hvor Tour-arrangørene får oppfylt sitt store ønske om å sykle over selveste Storebæltsbroen.
Passeringen over broen finner sted like før slutten av etappen, noe som kan gi stor nervøsitet blant lagene. På broen er det nemlig stor fare for sterk sidevind, som igjen kan skape store splittelser i feltet. Det er dermed ikke umulig at vi får se et redusert felt spurte om etappeseier i Nyborg.
5. etappe: Lille – Arenberg Porte du Hainaut, 6. juli

På den 5. etappen kan vi se fram til action på brosteinene, med totalt 11 sektorer og 20 kilometer. Vi snakker ikke helt samme nivå som i Paris-Roubaix, men det er uansett en etappe som kan skape liv i feltet.
Vi har ofte sett at det er partiene før selve brosteinen som faktisk er de farligste, ettersom det her blir knallhard kamp om posisjonene. Ryttere med cyclocross-bakgrunn, som Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Tom Pidcock, vil nok særlig se fram til denne etappen. Så gjenstår det å se om været kan bidra til å gi den ultimate gjørmete opplevelsen!
7. etappe: Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 8. juli

Her får vi servert den første skikkelige fjelletappen i Tour de France 2022. Målgang vil være på nå notoriske La Planche des Belles Filles, hvor 2020-utgaven ble vunnet på dramatisk vis av slovenske Tadej Pogačar foran landsmann Primož Roglič.
Vil nettopp den opplevelsen gjøre at Jumbo-Visma og Roglič er ekstra hevnlystne og ute etter å sette feltet på plass? Her gjelder det å holde et øye på de slovenske duellantene.
11. etappe: Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 13. juli

Dette blir den første av to store dager i Alpene. Her venter det ikke mindre enn fire kategoriserte stigninger, hvorav de to siste er utenfor kategori. Den første av dem er velkjente Col du Galibier, som kommer i forlengelse av Col du Télégraphe.
Som avslutning venter den knallharde Col du Granon, som er med i rittet for første gang på 36 år. Stigningen er på 11,3 kilometer og 9,2% i snitt – i den midterste delen ligger den konstant på over 10%.
12. etappe: Briançon – Alpe d’Huez, 14. juli

Dette er den andre av to store dager i Alpene. Rytterne varmer opp med å igjen bestige Col du Galibier – denne gang fra den lettere siden.
Denne delen av etappen er identisk med den 7. etappen som ble syklet i årets Critérium du Dauphiné. I Touren kan rytterne dog se fram til en ekstra utfordring i form av det ikoniske fjellet Alpe d’Huez. I år er det 70 år siden den legendariske italienske rytteren Fausto Coppi vant den aller første etappen opp til Alpe d’Huez.
Etappen faller også på Bastilledagen, så her er det bare å glede seg til mange franske sprell og forsøk på brudd. Hvorvidt et brudd vil være i stand til å vinne en så tøff etappe gjenstår å se.
17. etappe: Saint-Gaudens – Peyragudes, 20. juli

Etter et par tøffe dager i Massif Central og første dag i Pyrenéene er det duket for denne voldsomme fjelletappen. Den kan friste med tre 1. kategoristigninger og én 2. kategori.
En ny hard dag venter for rytterne i påfølgende etappe, så det vil mest sannsynlig være på den siste og tøffeste stigningen at vi vil se angrep fra favorittene.
18. etappe: Lourdes – Hautacam, 21. juli

Her er det siste sjanse for favorittene til å sette sine konkurrenter på plass i fjellene. Etappen starter flatt de første 60 kilometerne, før det går opp midtveis til den ukategoriserte stigningen Col du Aubisque.
Feltet skal så takle 1. kategoristigningen Col de Spandelles, før det blir nesten 14 kilometer klatring med 7,8% i snitt opp til målgang på Hautacam. Hva vil favorittene ha igjen på lager her?
20. etappe: Lacapelle-Marival – Rocamadour, 23. juli

Her kan potensielt avgjørelsen i Tour de France 2022 falle. Om vi får det som vi ønsker vil den gule trøyen fortsatt stå på spill før den nest-siste og muligens avgjørende etappen. Her skal rytterne ta for seg hele 40 kilometer individuell tempo, i det som er en ganske så flat etappe. Før målgang venter en kort 1,5 kilometer stigning på 7,8%, hvor det gjelder å ta ut siste sprut i bena.
Vi husker godt tilbake til 2020-utgaven hvor Tadej Pogačar «stjal» den gule trøya fra sin landsmann Primož Roglič med en spinnvill innsats på tempoen. De to er blant favorittene i år igjen, og er begge sterke på tempo. Kan vi se fram til nok en spennende slovensk duell på Tourens nest-siste dag?
Favorittene til Tour de France 2022
Som nevnt like over er det igjen ventet å bli en spennende fight mellom to av verdens beste syklister: sloverne Pogačar og Roglič. I bakgrunnen lurer den unge dansken Jonas Vingegaard, og man skal aldri avskrive Ineos som ankommer Touren med et sterkt lag.
Tadej Pogačar
Den unge sloveneren har tatt sykkelverden med storm siden han vant 2020-utgaven av Touren. I fjor forsvarte han tittelen i overlegen stil, og han seiler på nytt opp som rytteren å slå også i år.
Tidligere i vår har han vunnet UAE Tour, Tirreno Adriatico og Strade Bianche, før han like før Touren gikk seirende ut på hjemmebane for andre år på rad i Tour of Slovenia. Unggutten viser med andre ord god form før Tour de France 2022.
I Slovenia hadde han lagkamerat Rafal Majka med seg på seierspallen, og polakken vil bli en viktig støttespiller også i Frankrike. UAE Emirates har kanskje ikke det sterkeste laget når det virkelig drar seg til i fjellene, men det har Pogačar allerede vist at han klarer å håndtere på egenhånd om det virkelig blir kritisk. I år som i fjor kan han også se fram til å få hjelp av norske Vegard Stake Laengen.
Primož Roglič
Etter tre strake seire i Vuelta sikter Roglič seg på nytt inn på sin første Tour-tittel. Den gule trøya forsvant av skuldrene hans på hjerteskjærende vis i 2020, og i fjorårets ritt måtte han gi seg tidlig etter en velt. Det bør med andre ord være en revansjesugen slovener som kommer til årets Tour.
Han varmet opp til Touren ved å vinne Critérium du Dauphiné, og til Touren har Jumbo-Visma satt sammen et meget slagkraftig lag. Håpet er at han i år kan unngå uhell og gi sin landsmann kamp til døra.
De største utfordrerne
Om det heller ikke i år skulle lykkes for Roglič har Jumbo-Visma et ekstra ess i ermet i form av den unge dansken Jonas Vingegaard. Etter slovenerens frafall i fjor tok dansken over med bravur, og syklet seg fram til en imponerende 2. plass snaue 5 minutter bak Pogačar.
Dansken ser ut til å være like pigg og frisk i år, hvor han nylig endte like bak sin slovenske kaptein i Critérium du Dauphiné. Det blir spennende å se hvem som vil ta føringen i laget når Touren begynner å dra seg til.
Ved siden av Jumbo-Visma ser Ineos ut som det sterkeste laget i årets Tour. Laget kan blant annet skilte med Grand Tour-vinnerne Adam Yates og Geraint Thomas, men mest sannsynlig er det colombianeren Daniel Felipe Martínez laget vil kjøre for i år. Ineos har ikke vunnet Tour de France siden 2019, så de vil være ute etter å avslutte den slovenske dominansen.
De norske rytterne i Tour de France 2022
Norske syklister har ofte gjort seg godt bemerket i Tour de France på 2000-tallet, hvor det har vært minst én rytter med hvert år siden 2000. Disse er de norske rytterne som tar del i årets ritt:
Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates)
Asker-syklisten er med i sin femte Tour de France, og sin fjerde på rad. Både i 2020 og 2021 var han med på vinnerlaget, og han vil være en viktig støttespiller for Pogačar i jakten på den tredje strake triumfen.
Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert)
Veteranen er i år med i sin niende utgave av verdens største sykkelritt, og han kan se tilbake på fire etappeseire. Nordmannen er lagets spurtkanon og vil forhåpentligvis kunne være med i kampen om nye etappeseire i 2022.
Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert)
Som lagkamerat og opptrekker får Kristoff også med seg landsmann Sven Erik Bystrøm. Årets deltakelse vil være den andre i Tour de France for Bystrøm, og hans første siden 2019.
Andreas Leknessund (Team DSM)
Tromsøværingen får sin Tour-debut i 2022, og han blir med det den 21. nordmannen som tar del i rittet. Han vant blant annet en etappe i Sveits rund like før Touren, og det er gode muligheter for at han får prøve seg i brudd. En kar å holde et øye med i årets utgave!
Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange-Jayco)
Nesbygdingen er klar for sin femte strake Tour de France-deltakelse, og den andre for sitt australske lag. Etter en trøblete periode var han med hele veien i Critérium du Dauphiné, og i årets utgave skal han og resten av laget jobbe for sprinter Dylan Groenewegen i kampen om den grønne poengtrøya.
Edvald Boasson Hagen (Team TotalEnergies)
Den norske sykkelveteranen fikk først beskjed om at han var vraket til årets Tour, men bare noen timer senere kom beskjeden om at han skulle sykle rittet likevel. Det vil bli nordmannens 12. deltakelse i Tour de France, noe som er ny rekord for en norsk ritter. På laget i år har han blant annet spurtkanonen Peter Sagan.
Tour de France 2022 på TV
Hver eneste etappe av årets ritt vil være mulig å kunne se både på TV2 og Eurosport. Utover dette vil etappene naturlig nok også være tilgjengelige på deres streamingplattformer, henholdsvis TV2 Play og Eurosport Player og Discovery+
Kommentarer