Klart for Eliteloppet 2020

På søndag er det klart for den største travfesten i Norden når et av verdens mest prestisjefylt travløp går av stabelen. Dette løpet er blitt avviklet den siste søndagen i mai siden 1952, så årets utgave er den 69. utgaven av Eliteloppet. NordicBet tilbyr de beste oddsen på Elitloppet 2020 + 100% insettningsbonus.


Årets travfest for hestefolket uten mennesker på tribunene

Dette pleier å være en av de store festdagene for hestefolket med massevis av pent kledde mennesker på tribunene. Slik blir det ikke i år. Dermed er 2020-utgaven av Eliteloppet allerede sikret en plass i historiebøkene lenge før det går av stabelen.

Det er selvsagt den pågående korona-pandemien som er grunnen til dette, og det er selvsagt ikke aktuelt å samle tusenvis av mennesker til travfest sånn som tingenes tilstand er. At hestefesten 2020 går uten publikum ble meddelt allerede 28. april.

Tomt på tribunene, men på travbanen blir konkurransen tøff

Hvert år inviteres det 16 hester til Eliteloppet. I år blir det to finske, to italienske, en fransk og en norsk hest som skal utfordre ti hester med svenske eiere. Deriblant de to toppseedede hestene Earl Simon og Propulsion. Til manges overraskelse valgte eierne til den franske hesten Dijon som vant i 2019, å takke nei til den automatiske innbydelsen. 

To kvalifiseringheat før finalen

Før finalen er det to forsøksheat. Fire hester går videre fra grønt og blått heat. De hestene som gjør det best i disse to heatene får de beste startsporene i finalen noen timer senere. Earl Simon og Propulsion var toppseedet til trekningen og garantert plass i hvert sitt heat. Utover dette var trekningen 24. mai helt tilfeldig. Det førte til at det blå heatet som går sist, kunne vært finalen med tillegg av Pearl Simon i grønt heat.


1609 meters kamp om 3 millioner SEK

Både finalen og kvalifiseringsheatene går over en engelsk mil (1609 m) med autostart. Vinnerne av kvalifiseringsheatene får 250 000 SEK hver. I finalen er premiepotten på hele 6 millioner svenske kroner. Vinneren stikker av med halvparten av denne, mens de to andre på pallen får henholdsvis 1,5 millioner og 750 tusen SEK.

Looking Superb og Jomar Blekkan forsvarer de norske fargene

To ganger er Eliteloppet blitt vunnet av norske hester. Rex Rodney i 1986 og Steinlager i 2005 med henholdsvis Kjell Håkonsen og Per Oleg Midtfjeld bak tømmene.

I år er det Looking Superb med Jomar Blekkan i sulkyen som skal forsvare den norske travsportæren. Looking Superb var den syvende hesten som ble invitert på bakgrunn av flere gode prestasjoner i 2019, men ikke mange eksperter tror det blir finaleplass på hesten som trenes av Frode Hamre. 

I 2019 kom Looking Superb på 6. plass i finalen av Eliteloppet. Før det hadde det blitt andreplass i Prix d’Amerique i januar og seier i Prix de l’Atlantique i april. Det siste året har derimot ikke bydd på alt for mange oppturer. Det har gått heller tung for den norske hesten selv om det ble opptur i den siste starten med en 5. plass i Paralympiatravet. Da kom han som en kule på slutten.

Nå er det blitt syvendespor i kvalifiseringsheatet. Det betyr at han vil ligge sist ut av første sving. Høyt tempo kan tale til Looking Superbs fordel, men han skal virkelig ha dagen om det skal bli finaleplass.  


Så hvem vinner Eliteloppet 2020?

Blant ekspertene er det 4 hester som går igjen som potensielle vinnere. Det er Vivid Wise As fra det grønne heatet, og Propulsion, Elian Web og Tae Kwon Deo fra det andre forsøksheatet. Kanskje blir det den svenske favoritten Propulsion som tar det hele hjem? Eller blir svenske Tae Kwon Deo outsideren? Svaret får vi litt etter klokken 20.30 søndag 31. mai.


Aldersgrense 18 år
Spill ansvarlig - Hjelpelinjen.no