Fotball-EM kvinner 2022: Guide til mesterskapet
Et av sommerens høydepunkt, fotball-EM 2022 kvinner, finner sted i England i perioden 6. – 31. juli. Norge er kvalifisert for sitt 12. EM, og har et skuffende 2017-mesterskap å revansjere hvor de ble slått ut allerede i gruppespillet.
Se oversikt over kampene fra fotball-EM som vises på TV og stream.
Norge i fotball-EM kvinner 2022
Med stjernespiller Ada Hegerberg tilbake fins det en gryende optimisme i det norske laget. Etter at Norge mislykkedes i det forrige EM valgte Lyon-spilleren å takke nei til videre landslagsspill, men til stor glede for alle har hun i år endelig valgt å igjen ikle seg landslagsdrakten.
Norge reiser til England med en tropp som utenom Hegerberg også inkluderer Barcelona-stjernene Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen, samt Englands-proffer som Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Julie Blakstad og Guro Reiten. I troppen finner vi også flere hjemlige spillere, som målfarlige Elisabeth Terland fra Brann.
Norges gruppespillskamper:
7. juli kl. 21: 00 | Norge – Nord-Irland
11. juli kl. 21:00 | England – Norge
15. juli kl. 21:00 | Østerrike – Norge
Norges tropp:
Målvakter: Guro Pettersen (Vålerenga), Sunniva Skoglund (Stabæk), Aurora Mikalsen (Brann)
Forsvarsspillere: Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Manchester United), Tuva Hansen (Brann), Guro Bergsvand (Brann), Julie Blakstad (Manchester City), Anja Sønstevold (Inter), Anna Jøsendal (Rosenborg), Synne Skinnes Hansen (Rosenborg)
Midtbanespillere: Lisa Naalsund (Brann), Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Frida Maanum (Arsenal), Vilde Bøe Risa (Manchester United), Karina Sævik (Avaldsnes), Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brann)
Angrepsspillere: Ada Hegerberg (Lyon), Caroline Graham Hansen (Bacelona), Celin Bizet Ildhusøy (PSG), Sophie Román Haug (Roma)
Favorittene i fotball-EM kvinner 2022
Skal man tro oddsmakerne er det i hovedsak seks land som ses som de aller sterkeste kandidatene til å vinne fotball-EM i 2022:
Spania
Spansk kvinnefotball har fått et skikkelig løft de siste årene, og landslaget har blant annet to strake kvartfinaler i EM og 8-delsfinale fra forrige VM å se tilbake på. I 2020 rasket spanske kvinner med seg samtlige priser i UEFA Awards, og anledet av Barcelona-profiler som Irene Paredes og Alexia Putillas er de årets største oddsfavoritt. Skulle de gå til topps vil det være landets første tittel på seniornivå på kvinnesiden.
England
Vertslandet har også til gode å vinne EM, men de har tatt sølv ved to anledninger (1984 og 2009) og kom til semifinalen sist. Med en tredje- og fjerdeplass fra de to foregående VM viser de at de er en sterk nasjon å regne med, og de vil få ekstra hjelp av hjemmebanefordelen. It’s coming home?
Frankrike
Franske klubblag har vært med å sette sitt preg på kvinnefotballen, men landslaget har enda ikke klart å følge skikkelig opp. Utenom to fjerdeplasser i VM og OL har de aldri klart å ta seg lengre enn en kvartfinale, noe de håper å kunne rette på i år. Troppen domineres av PSG- og Lyon-spillere, deriblant veteran og kaptein Wendie Renard.
Nederland
Nederland er regjerende mester, som gikk helt til topps på hjemmebane i 2017. De er en relativt fersk nasjon på kvinnesiden, men har allerede rukket å legge til EM-gull, VM-sølv og OL-kvartfinale på merittlisten. De har faktisk bare ett tap på de siste tre mesterskapene, og anført av profiler som Sherida Spitse og Lieke Martens vil de bli tøffe å slå også i år.
Sverige
De svenske damene er som virkelige medaljegrossister å regne, med intet mindre enn fem EM-medaljer (hvorav gull i tidenes første EM), fire VM-medaljer og to strake OL-sølv i samlingen. Vårt naboland har vært i minst semifinale i fem av de syv siste EM, og vil definitivt være å regne med i medaljekampen også denne gang.
Tyskland
De tyske damene har lenge dominert kvinnefotballen hvor de fra 1989 har vunnet ikke mindre enn åtte EM, to VM og ett OL. Siden OL-gullet i 2016 har derimot gullrushet tatt slutt, og de har ikke klart å ta seg lenger enn kvartfinalen sist EM og VM. I år vil de møte tittelfavoritt Spania allerede i gruppespillet, et oppgjør som kan gi en bra pekepinn på nøyaktig hvor tyskerne står denne gang.
Norges sjanser
Bak disse seks hovedfavorittene kommer land som Norge og Danmark. Norge er nestfavoritt i sin gruppe bak vertsnasjonen England, og det vil være en liten skuffelse om de norske damene igjen må reise hjem allerede etter gruppespillet.
Skulle Norge ta det som mest sannsynlig blir en andreplass venter vinneren fra gruppe B, som potensielt kan bli turneringsfavoritt Spania eller Tyskland. Her spørs det hva det norske laget kan få til, men på en maks dag er ikke semifinale helt utenkelig. Et realistisk mål bør dog være kvartfinale, så gjenstår det å se veien videre derfra.
Gruppene i fotball-EM kvinner 2022
Norge har havnet i en forholdsvis grei gruppe, hvor man utenom England skal møte Østerrike og EM-debutant Nord-Irland. Gruppe B må få kalles dødens gruppe i årets mesterskap, hvor man finner både Spania, Tyskland og Danmark.
Gruppe A:
England
Østerrike
Norge
Nord-Irland
Gruppe B:
Tyskland
Danmark
Spania
Finland
Gruppe C:
Nederland
Sverige
Sveits
Portugal
Gruppe D:
Frankrike
Italia
Belgia
Island
Tidligere EM-vinnere
EM i fotball for kvinner har vært arrangert siden 1984, et mesterskap Sverige vant over England. EM 2022 blir det 16. mesterskapet totalt, hvor de foregående 15 har blitt vunnet av fire nasjoner: Sverige, Norge, Tyskland og Nederland.
1984: Sverige
1987: Norge
1989: Vest-Tyskland
1991: Tyskland
1993: Norge
1995: Tyskland
1997: Tyskland
2001: Tyskland
2005: Tyskland
2009: Tyskland
2013: Tyskland
2017: Nederland
Fotball-EM 2022 kvinner på TV
Årets mesterskap vil igjen bli delt mellom NRK og TV2. Det betyr at samtlige kamper vil være tilgjengelige å følge på lineær tv, samt at de også kan streames på plattformene NRK TV og TV2 Play.
Kommentarer