fotball Foto: Jaleel Akbash, Unsplash

Eliteserierapporten: September

Måneden er enda ikke over, men grunnet landslagspausen er Eliteserien ferdigspilt for september. Tre runder har lagene rukket å spille før pausen – hva er status før ballen ruller videre i oktober?


Uslåelige Molde med gullet halvveis i lomma

Romsdalingene har cruiset i hjemlig liga i flere måneder. September ga tre nye seire, som gjør at laget nå har vunnet utrolige 10 seriekamper på rad.

Månedens første runde slo de regjerende mester Bodø/Glimt med hele 4-1 på Aspmyra, som har blitt fulgt opp med 4-2 mot Jerv og 3-0 i derbyet mot AaFK. Lagene bak har ikke kunnet matche den poengfangsten, som gjør at de nå leder med 13 poeng foran de 7 siste rundene.

Mest sannsynlig vil Erling Moe og co bare trenge et par seire til før gullet er i boks. I oktober skal de dog blant annet møte Lillestrøm, Rosenborg og Viking. Om de klarer å bevare sin rekke uten tap mot disse lagene bør tittelen returnere til Aker Stadion om ikke for lenge.

Medaljekampen tetter seg til

Molde har kanskje rykket fra resten, men bak der igjen finner vi fire lag som slåss om de to siste medaljeplassene.

Lillestrøm gikk på to tap i september, men ligger fortsatt på andreplass med 44 poeng. Poenget bak finner vi Rosenborg, som har vunnet 9 av sine 11 siste kamper. Det gjør at de har hoppet forbi Bodø/Glimt, som bare tok ett poeng på tre kamper i september.

Det er nå åpenbart at gultrøyene ikke vil klare en tredje tittel på rad, men nå lever også håpet om medalje og mer spill i Europa neste år farlig. Tre poeng bak Glimt kommer også Vålerenga jagende, som også står med sterke 9 seire på de 11 siste rundene.


Like etter landslagspausen blir det gult derby på Åråsen mellom LSK og Glimt, og oktober kan også by på toppmatcher som RBK – VIF, VIF – Glimt og RBK – Glimt. Her får vi servert en rekke potensielle 6-poengere i medaljekampen.

Kristiansund med håp om å overleve

KBK har lagt en oppløftende periode bak seg, med tre seire på de fem siste kampene. Det gjør at de har klatret vekk fra jumboplassen, og ligger nå “bare” 6 poeng bak Sandefjord på kvalikplass. 

Laget så nederlagsdømt ut lenge, men viser at de ikke har tenkt å gi seg uten kamp. I oktober venter både RBK og Glimt, hvor et desperat KBK kan påvirke situasjonen i både topp og bunn.

Jerv er ligaens nye bunnlag, som står med fem strake tap og kun én seier på sine siste 11 siste kamper. Lagene like over streken ser heller ikke særlig bedre ut, hvor både Sandefjord og HamKam står med tre strake nederlag.

AaFK har også blandet seg inn i bunnstriden, med kun fire poeng på de 8 siste rundene. Tangotrøyene ligger med det bare tre poeng foran Sandefjord.

Sarpsborg 08 hadde gått på hele 8 strake tap, men med tre seire på rappen i september har de fått en luke på seks poeng ned til rød sone. De er langtfra trygge, men med oppsving i form og en mye bedre målforskjell ser ting lysere ut for østfoldingene.

Oktober kan også her by på flere nøkkeloppgjør, som Kamma – Jerv, AaFK – Sandefjord og Kristiansund – AaFK. Med hele fem runder å se fram til neste måned kan mye bli avgjort, både i toppstriden og bunnkampen.