fotball eliteserien Foto: Unsplash

Eliteserierapporten: Oktober

En travel oktober måned ligger bak oss, og det gjenstår nå bare to runder av årets sesong i Eliteserien. Hvordan ligger ting an før de to siste kampene i vinter?


Gull til suverene Molde

Molde har vært i en egen klasse i Eliteserien denne sesongen. Laget har nå tatt smått utrolige 15 (!) seire på rad, og ingen har klart å følge dem på tabelltoppen.

I løpet av oktober har de blant annet satt både Glimt, erkerival AaFK, Rosenborg og Lillestrøm på plass. Seieren på Åråsen sikret de siste poengene romsdalingene trengte for å matematisk sikre tittelen – deres første ligagull siden 2019.

Selv med gullet rundt halsen har de fortsatt sin heseblesende form, og slo Viking sist runde med 4-1 i Stavanger. Kan de runde av gullsesongen med to nye seire i november?

Tre lag i kampen om medaljer

Bak Molde har det vært en jevn fight mellom tre lag hele høsten; fjorårsmester Bodø/Glimt, Rosenborg og Lillestrøm.

Fugla startet måneden på sølvplass, men har kun vunnet to av fem kamper i oktober. De har tapt mot både Rosenborg og Glimt, som har gjort at de har mistet taket på medaljene før de to siste rundene. Det er tre poeng opp til RBK på bronse, men LSK har en mye dårligere målforskjell. En god sesong ligger an til å ende opp med ingenting for Geir Bakke og co.

Rosenborg har vist mye bedre tendenser i oktober, med tre seire og bare ett tap. De avsluttet måneden ved å senke Glimt på overtid på Lerkendal, som gjør at de bare ligger ett poeng bak nordlendingene på sølvplass. Én seier til bør være nok til å sikre minst medalje i Rekdals første sesong som RBK-trener.


Bodø/Glimt har måttet sjonglere både serie og Europa League i høst, men løst oppgaven utmerket. Før det overnevnte tapet mot RBK hadde gultrøyene vunnet fire av fire i oktober. Nå som deres europacupeventyr er ferdigspilt for i høst bør de klare å plukke nok til poeng til å sikre medalje i de to siste rundene.

Ny kollaps fra Vålerenga

Hovedstadslaget startet måneden med et ørlite håp om å kunne henge seg på i medaljestriden. Oktober startet også bra med 4-0 over Godset, men det ble fulgt opp med tre strake tap.

Både Glimt og RBK satte Enga på plass, bare for å virkelig bekrefte at Fagermos mannskap enda har en vei å gå for å hevde seg mot de aller beste. Nå må de også passe seg for lagene bak, med mulighet til å dette enda et par plasser nedover på tabellen.

Fortsatt spenning i bunnstriden

Helt nederst på tabellen er ting enda ikke avgjort. Vi har derimot bare en trio av lag igjen, hvorav bare én av dem vil ha muligheten til å kjempe videre for sin eksistens i Eliteserien.

På sisteplass finner vi fortsatt Jerv, som var i stand til å plukke fem poeng på fem kamper i oktober. Med fire poeng opp til kvalikplass er det fortsatt håp i hengende snøre for sørlendingene, men alt annet en to seire på de to siste vil bety en returbillett til OBOS-ligaen.

På den siste direkte nedrykksplassen finner vi Kristiansund, som er to poeng foran Jerv og to poeng bak Sandefjord. KBK plukket også fem poeng i løpet av måneden, men går inn i november med ekstra håp etter 4-0 over AaFK i forrige kamp. I siste serierunde skal i tillegg de to bunnlagene møtes, i en kamp som kan avgjøre alt i bunnen.

Sandefjord befinner seg på den noe tryggere kvalikplassen, men utfordrerne er enda på skuddhold. Oktober ble en marerittmåned for hvalfangerne, med kun ett poeng og fire strake tap. Laget vant sist en kamp tilbake i juli, og har kun tre poeng totalt på sine 13 siste. De har fortsatt alt i egne (skjelvende) hender, men kan man stole på et lag i så vaklende form?