Oslo, 20190326. European Qualifiers Norway - Sweden, Norway´s Joshua King celebrates 2-0 to Norway. Photo: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Dette er sjansene for at Norge går til EM

Etter en oppløftende prestasjon mot Spania der landslaget dominerte i store deler av 1-1-kampen, tok Norge turen til Romania. Kampen som egentlig skulle spilles for tomme tribuner, ble i stedet fylt opp av barn under 14 år. Norge startet godt i Romania, og dominerte førsteomgangen. Selv med godt spill og gode sjanser sto det fortsatt 0-0 da lagene gikk inn i garderoben.

Lagerbäck tok grep i pausen for å pushe på for en scoring ved å sette inn en ekstra spiss. I stedet kom Romania til større sjanser, det åpnet seg rom og Norge klarte ikke å dominere banespillet like mye som i førsteomgang. Etter en billig straffe reddet Jarstein Norge, men det skulle ikke gå mange minuttene før rumenerne satt ballen i nettet. Norge presset på og reddet et poeng på overtid. Men uten seier i Romania skal det mye til for at Norge går til EM i 2020.

Slik er gruppen nå

Etter 8 kamper ligger på Norge på fjerdeplass i en gruppe med seks lag. Bare Færøyene og Malta ligger for øyeblikket under oss. De to beste lagene i hver gruppe kvalifiserer seg til EM.

Med bare to kamper igjen å spille trenger du ikke nødvendigvis å være interessert i betting for å forstå at oddsen for at Norge skal nå EM er høy. Uansett om Norge har de to enkleste kampene igjen når de møter Færøyene hjemme og Malta borte.

De neste kampene

Hvis Norge vinner sine to neste kamper vil vi totalt stå på 17 poeng. For å kvalifisere oss direkte til VM kan ikke Sverige vinne én av de to siste kampene. De må enten tape begge, spille én uavgjort og tape én, eller spille begge uavgjort. Hvis de spiller begge uavgjort er Norge nødt til å vinne med 7 mål eller mer totalt for å passere Sverige på tabellen. Vi er derfor avhengige av et mirakel fra Færøyene for å kvalifisere oss direkte til EM i 2020.

Det er derimot ikke alt. Romania står for øyeblikket med tre poeng mer enn oss, og må enten spille begge sine kamper uavgjort, eller tape mot Spania og vinne mot Sverige. Hvis de spiller begge uavgjort, vil Romania stå med 16 poeng, og om de vinner mot Sverige vil de stå med 17 poeng. Hvis de vinner med ett mål mot Sverige og taper med ett mål mot Spania, er Norge igjen nødt til å vinne med minst 7 mål totalt over de to siste kampene.

Kvalifisering gjennom Nations League

Dersom Norge ikke klarer å kvalifisere seg direkte til EM ved å bli nummer to i gruppa (som er mest sannsynlig), er det en siste sjanse ved kvalifisering gjennom Nations League. I motsetning til tidligere år, vil ikke playoff bli basert på hvordan lagene gjorde det i gruppespillet i kvalifiseringen.

Gruppevinnere i Nations League vil derimot kvalifisere seg direkte til playoff dersom de ikke allerede er kvalifisert. Det er denne kategorien Norge tilfaller. Til våren kan derfor Norge møte andre gruppevinnere for å kjempe om de siste billettene til EM i 2020. Hvem Norge vil møte i en eventuell playoff er fortsatt ikke fastsatt, men mye kan tyde på at det blir enten Serbia eller Bulgaria i en semifinale.